otvorena tema

Grba-Bujević: Podržavamo beneficirani radni staž djelatnika Hitne pomoći. Ukazujemo na to godinama

31.03.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Proceduru podnošenja zahtjeva za beneficirani radni staž djelatnika Hitne medicinske službe mogu pokrenuti samo sindikati i županijski zavodi za hitnu medicinu, u čemu imaju potporu Ministarstva i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, rekla je ravnateljica Zavoda Maja Grba-Bujević

"To je nešto na što već godinama ukazujemo, a što smo, vjerujem, još jednom utvrdili na ovom sastanku i naša je želja da se to što prije i ostvari“, izjavila rekla je Grba-Bujević nakon sastanka održanog s predstavnicima inicijative Hitna uživo 194, priopćeno je u četvrtak iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM).

Zakon je jasan, dodala je. Sukladno Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, sindikati i poslodavci u djelatnosti Hitne medicine zahtjev podnose na temelju elaborata izrađenog prema metodologiji koja je propisana Pravilnikom o metodologiji izrade stručne dokumentacije radi utvrđivanja staža osiguranja s povećanim trajanjem.

HZHM je još 2014. otvorio tu temu i javno informirao djelatnike Hitne medicinske službe (HMS) o proceduri za njegovo ostvarivanje, podsjetila je Grba-Bujević.

Istaknula je da je HZHM unatrag šest godina Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, odnosno njegovoj podružnici u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba dostavio sve dokumente kojima je raspolagao kako bi im olakšao izradu navedene dokumentacije. Unatoč tome, zahtjev prema nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike još nije podnesen, upozorila je.

Grba-Bujević je istaknula i potporu ministra zdravstva Vilija Beroša u nastojanjima djelatnika HMS-a za ostvarivanjem svojih prava te naglasila važnost postizanja konsenzusa sindikata u djelatnosti hitne medicine.

"S obzirom na zakonske mogućnosti koje nisu iskorištene, još jednom pozivam sindikate i županijske zavode za hitnu medicinu da dostave potrebnu dokumentaciju nadležnom Ministarstvu i ispravnim putem krenu u ostvarivanje svojih prava, a mi ćemo ih u tome nastaviti podržavati“, poručila je ravnateljica HZHM Grba Bujević.

"Shvatili smo da smo na istoj strani, imamo potporu HZHM-a te su se razriješili nesporazumi u komunikaciji“, rekao je predstavnik inicijative Hitna uživo 194 Fran Stjepan Naranđa.

Najavio je daljnje aktivnosti u dogovoru s poslodavcima i sindikatima kako bi se to pitanje što prije riješilo.

Najavljen prosvjed djelatnika HMS-a ipak će se održati, kako bi se, prema riječima Marija Zajeca iz inicijative Hitna uživo 194, skrenula pažnja na "hitnjake". Stres, reanimacije, fizičko i psihičko nasilje na koje nailazimo naša su svakodnevica, upozorio je Zajec.