koronavirus u hrvatskoj

Grba Bujević: Apeliram na ljude da ne idu u goste, bit će još Uskrsa; otkrila koliko je godina najmlađem pacijentu na respiratoru

07.04.2020 u 21:53

Bionic
Reading

Kako je došlo do različitih informacija nacionalnog i lokalnog stožera o preminuloj osobi te kada možemo očekivati popuštanje mjera, za Dnevnik Nove TV kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević

Iz Nacionalnog stožera u utorak je priopćeno da 46-godišnji muškarac koji je preminuo od koronavirusa nije bolovao od teške bolesti.

U Stožeru civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije kažu da je bio nepokretan. Naime, kako su iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije rekli, radi se o tetraplegičaru, koji je bolovao od visokog krvnog tlaka.

Kako je došlo do takve pogreške u informiranju ljudi, objasnila je u Dnevniku Nove TV ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

"U dokumentaciji koja je s pacijentom došla u Infektološku kliniku takvih podatak nema. Iz tog je razloga klinika zatražila svu dokumentaciju i sutra ćemo na konferenciji za medije komunicirati o čemu se radilo", kazala je Grba Bujević.

Najmlađa osoba na respiratoru ima 43 godine

Dodaje da je trenutno na respiratoru najmlađa osoba 1977. godište. "To znači da je 43 godine. Ima još te dobi, 1977., 1973. godište. Svi moramo pripaziti, svi se trebaju odnositi kako smo propisivali posljednjih dana. Znamo i za pozitivne trudnice i djecu koja su pozitivna", dodala je.

  • +7
Maja Grba Bujević Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Važno je da se svi pridržavaju mjera jer svatko svakome može prenijeti virus, istaknula je.

"Apeliram na ljude da ne idu u goste, bit će još Uskrsa kad će biti drugačija situacija. Ja ako odlučim ići na ručak kod moje majke, ja mogu njoj donijeti virus, ona može prenijeti virus meni i ja ga prenesem u svoju obitelj, a time nam se povećava broj zaraženih kao i mogućnost da netko smrtno strada", upozorila je.

"Moramo biti svjesni da je to nekome uvijek draga osoba i da nitko ne želi izgubiti mamu, tatu, brata, sestru, dijete ili nekog svojeg", dodala je.

"Ako netko misli da će se samo javiti svojoj obitelji, neka pogleda slike s televizije. Kad bi svi vidjeli pacijenta na respiratoru i što taj pacijent prolazi na tom respiratoru jer mu se pluća ne daju ventilirati, ne bi mu palo na pamet da se približi nekome ni na 30 sekundi", objasnila je.

Popuštanje mjera postupno

Za popuštanje mjera kaže kako se raspravlja o njima svakodnevno. "Pokušavamo građanima omogućiti da žive što normalnijim životom. Jako smo tu oprezni jer je to sve neposredni kontakt na 20 ili 30 centimetara, poput u frizerskim salonima, a to je u potpunosti suprotno od mjera koje propisujemo", kazala je Grba Bujević.

"Mi mjere nismo uveli drastične u jednom danu, uvodili smo ih postupno sukladno onome što smo znali da nas čeka, tako mjere i otpuštamo pomalo. Sad će se otvoriti tržnice, bilo na zatvorenom ili otvorenom dijelu.

Bitno je da ne dolazi do fizičkog kontakta između ljudi. Jedan čovjek mora biti na pet četvornih metara, mora sve biti dezinficirano i moraju biti postavljene jasne pregrade tako da netko ne može kašljati po voću ili ga dirati prstima. Ipak ćemo omogućiti ljudima da kupuju svježe voće i povrće", zaključila je Grba Bujević.