POMOĆNICA MINISTRA

'Granično pitanje sa Slovenijom zapravo i nije toliko problematično'

18.03.2016 u 09:10

Bionic
Reading

Tema radijske emisije 'U mreži Prvog' bila je prekinuta arbitraža sa Slovenijom nakon što u jučerašnjoj haškoj raspravi nije prisustvovala hrvatska strana - jer smo, kako je potvrdio šef diplomacije Miro Kovač, već prije jasno dali do znanja da onamo nećemo ići. Hrvatska je ponovila i objasnila svoja stajališta, očekujemo da arbitražni sud znajući naše argumente i argumente slovenske strane, će se povući i donijeti odluku o prestanku svog rada, poručila je gošća emisije Andrea Metelko Zgombić, pomoćnica ministra vanjskih poslova

Smatra da samo obustavljanjem rada suda sve države mogu imati vjeru da jednom kada se obrate međunarodnom pravnom tijelu, svaki će postupak biti korektno proveden i da će odluka biti utemeljena na pravu i u skladu s pravilima i najvišim standardima koje međunarodno pravosuđe zahtjeva.

Metelko Zgombić prvu dobru priliku za raspraviti kako dalje po tom pitanju vidi u predstojećem susretu ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i Karl Erjavec 22. ožujka.

'Sada je stvarno vrijeme da se okrene novi list i da se resetiraju te odnose', smatra pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova.

Izravnim razgovorima, smatra, trebali bi postići neko dobro rješenje koje bi reguliralo naše otvoreno granično pitanje koje zapravo i nije toliko problematično i ne opterećuje svakodnevne odnose. 'Mnoge države članice EU-a imaju stare sporove oko granice koje rješavaju, a nisu još riješili', poručuje Metelko Zgombić u razgovoru za HRT i napominje kako je granica važna svakoj državi, ali razlike u njezinu pogledu ne smiju predstavljati problem ljudima uz granicu i dobroj suradnji država susjeda.

Sloveniji mora biti jasno da je ovaj postupak toliko kompromitiran da on ne može iznjedriti neku odluku koja bi bila vjerodostojna i provediva, smatra pomoćnica ministra i napominje da ovaj postupak nije rješenje. Tek kada se Slovenci suoče s takvom realnošću, stvorit će se uvjete za jedne smislene pregovore kako da naše dvije susjedne zemlje dođu do pravog izlaza iz te situacije.

Po njezinim riječima, činjenica da je ovo jedino pitanje u Hrvatskoj oko kojeg je postignut politički konsenzus pokazuje koliko su naša stajališta prava, čista i utemeljena.

Politizacija, dizanje tenzija i prepucavanje preko medija ne mogu doprinijeti stvaranju dobre atmosfere između država, kaže Metelko Zgombić. Ljudi i s jedne i s druge strane granice zasićeni su tim problemom, treba zapravo shvatiti da problema pravog zaista nema, život uz granicu odvija se normalno, a države će jednom, kada se za to stvore uvjeti, pažljivim odmjeravanjem i pregovorima naći to konačno rješenje za granicu.

Na pitanje slušatelja što će se dogoditi ako arbitražni sud ipak donese svoju odluku, Metelko Zgombić odgovorila je da ta odluka neće biti obvezujuća za Hrvatsku, neće biti vjerodostojna i ne može imati autoritet koji je neophodan za primjenu takve odluke. To bi bilo mrtvo slovo na papiru koje ne bi bilo dobro ni za Hrvatsku ni za Sloveniju i samo bi produbilo naše nesuglasice.