PRIJETEĆE PORUKE

Grafit u Subotici: Marš iz Srbije!

07.04.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Na zgradi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici u tijeku noći s utorka na srijedu ispisan je grafit 'Marš iz Srbije' te početna slova imena navijačke skupine gradskoga nogometnog kluba

Policija je izišla na očevid, a zgradu je obišla i hrvatska generalna konzulica u Subotici Ljerka Alajbeg

'Znakovito je da se upravo sada pojavljuju takvi natpisi, koji su ne samo ružni nego i kontraproduktivni za otopljenje odnosa između Srbije i Hrvatske. Mislim da je to izoliran izgred, ali da se ne ponovi, vrlo je važno otkriti i strogo kazniti počinitelje', izjavila je.

Vodstvo DSHV-a smatra da se izgred nije slučajno dogodio i povezuje ga s pokušajima otopljenja odnosa Srbije i Hrvatske te s prikupljanjem potpisa za izbornike uoči izbora za nov saziv Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

'Ipak smatram da to neće izazvati dodatan strah među Hrvatima u Srbiji. Ovdje je riječ o ljudima koji nisu dovoljno hrabri da javno iznesu svoja stajališta, već to čine pod okriljem noći. Vjerujem da će to biti lak posao za policiju', izjavio je predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Martin Bačić

Ispisivanje grafita s elementima mržnje osudio je u priopćenju subotički gradonačelnik Saša Vučinić. Istaknuo je da takvi 'šovinistički natpisi primitivnih pojedinaca ne odražavaju stajališta Subotičana'.

Za ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislva Žigmanova to je posljedica nesnošljivosti većinskog stanovništva prema pripadnicima hrvatskog naroda, na što su upozorila i nedavna istraživanja javnog mnijenja.

Zgrada DSHV-a, u kojoj je sjedište te jedine parlamentarne stranke Hrvata u Srbiji, više je puta od 1996. bila metom napada vandala koji su po njoj pisali, gađali je jajima i oštećivali.