gradsko glasanje

Gradska skupština prihvatila Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji

27.01.2023 u 07:00

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine su u četvrtak navečer na sjednici prihvatili Zagrebačku strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2023. do 2025. godine, koju je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Gradska zastupnica Rada Borić je u ime Kluba Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH istaknula da je nasilje u obitelji jedno od težih rodno utemeljenih oblika nasilja, diskriminacije i kršenja prava žena i interesa djeteta. Istaknula je da Grad Zagreb razvija i podržava lokalni sustav podrške i zaštite žrtava te posebnu pozornost posvećuje zaštiti ženskih ljudskih prava i temeljnih sloboda te poštivanju prava djece u skladu s Konvencijom Vijeća Europe u sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te zaštitu djece od nasilja u obitelji.

Objasnila je da se "Zagrebački lokalni model" sastoji od podrške žrtvama nasilja koja sadržava provedbu preventivnih programa, mrežu savjetovališta, programa stručne pomoći za djecu, smještaj u skloništima, psiho-socijalni tretman počinitelja i počiniteljica nasilja u obitelji. Također, sadržava suradnju s organizacijama civilnoga društva te edukaciju stručnjakinja i stručnjaka koji se bave tom temom, program podrške nakon izlaska iz skloništa i osiguravanje stambenog fonda za žene žrtve nasilja u obitelji.

Različiti oblici nasilja povećani

Borić je istaknula kako su nažalost različiti oblici nasilja povećani, pogotovo vezani uz kaznena djela. Kaže da nasilje prosječno godišnje raste za pet posto i primjećuje se brutalizacija nasilja. Lani je u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, a od toga su šest žena ubili sinovi. Takav trend postoji i u Zagrebu - u prvih šest mjeseci 2022. prijavljena su 232 kaznena djela nasilja u obitelji od čega ih je 206 počinjeno na štetu žena, a 26 na štetu muškaraca. Devetnaest posto oštećenih žena su starije od 60 godina, te se stoga počelo s kampanjom "Nevidljive".

Prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika o dodjeli pojedinačne državne potpore u 2023. URIHO-u - Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te će joj se dodijeliti 3.700.000 eura u obliku subvencija. Sredstva su osigurana u proračunu Grada za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Umanjena cijena sakupljanja otpada za kućanstva s djecom do tri godine i osobe s pomagalima

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog gradonačelnika Tomaševića o sklapanju Sporazuma o naknadi troškova po osnovi odobrenog popusta za količinu predanog miješanog komunalnog otpada kojim Grad preuzima obvezu nadoknaditi Zagrebačkom holdingu - Podružnici Čistoći troškove za umanjenu cijenu javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada za korisnike iz kategorije kućanstvo koji stanuju s djetetom do tri godine koje koristi pelene te s osobom koja koristi pomagala za probavni sustav i stoma pomagala, pomagala za urogenitalni sustav i obloge za rane za kronične bolesnike.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Prihvaćen je i prijedlog o sklapanju Ugovora o financiranju razlike troškova nabave autobusa koji se ne sufinanciraju iz bespovratnih sredstava EU-a.

Nije prihvaćen prijedlog Kluba Mosta - izvješće o postupcima koje je Grad poduzimao u vezi s izgradnjom građevine za gospodarenje zaraznim medicinskim otpadom KBC-a Zagreb, s dopunom da Gradska skupština smatra da je ta izgradnja, odnosno spaljivanje zaraznog medicinskog otpada unutar tog bolničkog kompleksa štetna za zdravlje građana i poziva gradonačelnika da poduzme mjere u okviru svoje nadležnosti da se to spriječi.

Predsjednica Kluba Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Zelena alternativa - ORaH Marina Ivandić rekla je da su u hitnoj proceduri od Kluba Mosta prvo dobili zaključak bez dopune, koji su mislili podržati jer smatraju da je u redu da Grad izvijesti tko je i na koji način sudjelovao u tim procesima. Međutim, s obzirom na to da je usred rasprave ta točka izmijenjena s dopunom, najavila je da je neće podržati.

  • +4
Tomašević nosi vrećice s otpadom u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

"Zapravo vi manipulirate i strah vas je legitimirati se, odnosno prikazati se onakvima kakvi jeste zato jer vjerojatno ima neka pozadina u tome svemu", replicirao joj je nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža. Poručio je da je obaveza Gradske skupštine "glasno i javno reći - NE spalionici otpada na Rebru" jer je spalionica potencijalno opasna za građane Zagreba.  

Nije prihvaćen prijedlog zastupnika SDP-a Renata Peteka o provedbi mjera za unaprjeđenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Zagrebu niti njegov prijedlog o dopuni Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada kojoj je cilj bio osigurati mogućnost da se u gradu mogu uvesti i polupodzemni sustavi za odvajanje, odlaganje i prikupljanje otpada.  

Gradski zastupnici nisu prihvatili prijedloge nestranačkog zastupnika Ivice Lovrića o vraćanju cijena usluga, te Kluba Bandić Milan 365 da Gradska skupština zatraži od Tomaševića da u roku od 30 dana podnese izvješće o mogućnosti uređenja i revitalizacije prostora na okretištu Mihaljevac s usklađivanjem voznih redova tramvajskih i autobusnih linija kojima je taj terminal polazno stajalište.

Devetnaesta sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela u četvrtak u devet sati, zasjedanje je završila oko jedan sat u petak.