sjednica na velesajmu

Sve prema planu: Joško Klisović izabran za predsjednika Skupštine Grada Zagreba, pogledajte tko su potpredsjednici

17.06.2021 u 09:52

Bionic
Reading

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održava se konstituirajuća sjednica Skupštine Grada Zagreba na kojoj je za predsjednika izabran Joško Klisović (SDP). Za potpredsjednike su izabrani iz redova pozicije Ivana Kekin (Nova ljevica) i Teodor Celakoski (Zagreb je naš), a iz redova opozicije Mislav Herman (HDZ) i Igor Peternel (Domovinski pokret)

Za predsjednika Mandatno-imunitentnog povjerenstva izabran je Igor Peternel (Domovinski pokret), a za članove Višnja Fortuna (BM 365), Marin Živković (Zagreb je naš!), Ana Profeta (Zagreb je naš!) i Ivan Račan (SDP) dok je za predsjednicu Odbora za izbor i imenovanja izabrana Marija Brajdić Vuković (Zagreb je naš!) dok su članovi postali Marina Ivandić (Zagreb je naš!), Ivana Kekin (Nova ljevica), Joško Klisović (SDP) i Mislav Herman (HDZ).

Premda su na izbore izašli zajedno kao platforma Možemo! stranke koje ju čine imat će zasebne klubove zastupnika u Skupštini. Tako su oformljeni zasebni klubovi Možemo!, Zagreb je naš, Zelena alternativa - ORaH i Nova ljevica (svi su bili u platformi Možemo), a uz njih su oformljeni i klubovi HDZ-HSLS, Domovinski pokret - Zelena lista, BM 365 stranka rada i solidarnosti, SDP i Most.

Zbog nespojivih dužnosti zastupnici u Skupštini neće biti gradonačelnik Tomislav Tomašević, te zamjenici Danijela Dolenec i Luki Korlaet. Umjesto njih zastupnici će biti Marija Krnić (Zagreb je naš!), Ana Profeta (Zagreb je naš!) i Marin Živković (Zagreb je naš!).

Zbog nespojive dužnosti mandat miruje i Ivici Lovriću (BM 365) umjesto kojeg će u gradskom parlamentu sjediti Marijan Tomurad.

U Skupštinu je za zamjenika Urše Raukar - Gamulin određen je Gordan Bosanac (Zagreb je naš!), umjesto Marijane Rimanić postavljen je Branko Ančić (Zagreb je naš!), umjesto Zlatka Hasanbegovića (Domovisnki pokret) određena je Ana Lederer, za zamjenika Stephena Nikole Bartulice (Domovinski pokret) određen je Igor Peternel dok je umjesto Frane Barbarića HDZ odredio Vladimira Ivičeka.

  • +17
Konstituirajuća sjednica zagrebačke Gradske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Uoči sjednice gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da vjeruje će se konstituirati Skupština izborom predsjednika,.

'Jasno je utvrđena većina, nadam se da će sve proći protokolarno i da će Skupština već u prvoj polovici srpnja imati sjednicu. Ubrzo ćete znati prijelazna rješenja kako Grad ne bi ostao bez automobila. Ne da nismo imali 100 dana, nismo imali 100 minuta. Sjednica danas ne bi danas trebala biti politička jer je konstituirajuća', kazao je Tomašević.