JE LI ŽELJKO SABO UZIMAO OD SIROTINJE?

Gradonačelnik Vukovara u USKOK-u zbog prijave iz SDP-a?

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo s učenicima

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo s učenicima

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibusic

Pobuna unutar vukovarskog SDP-a, koja je rezultirala prijavom gradonačelnika Željka Sabe, njegovog zamjenika Željka Pinjuha i gradskog vijećnika Siniše Mudrog USKOK-u, mogla bi rezultirati raskolom u stranci, ali i političkom krizom unutar Gradskog vijeća Vukovara. Ukoliko osmero pobunjenika bude izbačeno iz stranke, a sve upućuje na to, SDP bi mogao izgubiti većinu u Vijeću

Osmero je vukovarskih SDP-ovaca, po pisanju Jutarnjeg lista, USKOK-u prijavilo svoje šefove – Željka Sabu, inače predsjednika vukovarsko-srijemskog ogranka stranke, Željka Pinjuha, koji je na čelu gradskog ogranka, te Sinišu Mudrog, tajnika stranke u Vukovaru. Terete ih da su se 'okoristili novcem socijalno ugroženih građana Vukovara i djece iz obitelji slabijeg materijalnog stanja'.

U prijavi USKOK-u 'pobunjenici' navode kako su Sabo i Pinjuh, organizirajući ljetovanje Vukovaraca u Crikvenici i Velom Lošinju, naplaćivali nekoliko puta veće troškove od stvarnih te da su 'razliku podijelili'.

Navodno su troškove osiguranja naplaćivali 120, umjesto 7,2 kuna po djetetu, pa su time u tri godine na ljetovanju 854-ero djece uzeli 96.332 kune. Istodobno je agencija Vutours, koju je nakon dolaska na dužnost dogradonačelnika Željko Pinjuh prenio na kćer, u tri godine na ljetovanju 503 odrasle osobe zaradila 440.122 kune.

'Za ljetovanje socijalno i zdravstveno ugroženih Vukovaraca, zaračunavajući samo stvarne troškove nabave i pripreme hrane, učinili smo sve da im omogućimo barem tjedan dana odmora na moru. Tjedni polupansion stajao je 2009. godine 406 kuna', potvrdila je Jutarnjem listu Renata Žugić, ravnateljica lječilišta u Velom Lošinju.

Pobunjeni SDP-ovci tvrde da je agencija Vutours socijalno ugroženim Vukovarcima ljetovanje naplaćivala 1.380 kuna. I kad je cijena smještaja u iduće dvije godine porasla, agencija je i dalje naplaćivala znatno višu cijenu.

'Imamo i dokumentaciju i svjedoke. Dio novca je dobio Vutours, a ostatak su podijelili osumnjičenici', rekli su Jutarnjem listu vukovarski SDP-ovci. Ogorčeni su i time što je, po njihovom mišljenju, 'osoba koja tako visoko kotira u stranci (Sabo je i saborski zastupnik te član Predsjedništva SDP-a – op. tportala) umiješana u kriminal'.

'Strašno je što se Sabo zajedno s Pinjuhom okoristio novcem sirotinje, a sve to pod krinkom humanitarne akcije', tvrdi blok protiv vodećeg dvojca Vukovara – Dražen Nikolić, Elvira Dejak, Zdravko Dedić, Sofija Despotović, Saša Egić, Jasmina Komlenić, Vinko Erak i Martin Nikolić. Među njima je troje članova Gradskog vijeća Vukovara te jedan županijski vijećnik.

Za gradonačelnika Sabu prijava USKOK-u 'nije nikakva novost'. 'Kaznene prijave protiv mene redovito se podižu uoči izbora, pa tako doživljavam i najnoviju. I dosad je bilo sličnih prijava, ali sve su odbačene', odgovorio je Sabo.

Pojasnio je i kako je sporni novac, uz suglasnost roditelja, doista uziman od djece, ali da su ga trošili 'na kupnju sladoleda, sokova i slično'. Kad je ljetovanje odraslih u pitanju, sve je prebacio na agenciju Vutours. Nekadašnji vlasnik agencije te aktualni dogradonačelnik i predsjednik vukovarskog SDP-a, Željko Pinjuh, kratko je odgovorio da je 'kleveta kazneno djelo' te da će nezadovoljnici 'odgovarati zbog blaćenja'.

Na činjenicu da unutar vukovarskog SDP-a već dugo tinja vatra nezadovoljstva dijela vijećnika usmjerena protiv gradonačelnika Željka Sabu, upućuje izostanak nesloge kod glasanja za gradnju novog bazena, ali i drugih pitanja, unutar vijećničkih klupa. Troje vijećnika, Erak, Dejak i Dedić, uporno je glasovalo mimo stranačke volje.

Ukoliko ih SDP i izbaci iz stranke, neće više imati većinu u Gradskom vijeću Vukovara, u kojem je vladao zajedno s trojcem iz HSP-a dr. Ante Starčević, pa će Vukovarci ponovno, kao i na početku mandata lokalne vlasti, svjedočiti istim scenama u kojima će na jednoj strani biti gradonačelnik Željko Sabo, a na drugoj vijećnička većina koju predvodi HDZ.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi