USKOK ŠIRI KRAKOVE

Gradonačelnik Crikvenice optužen za zlouporabu položaja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.12.2012 18:16
  • Objavljeno 13.12.2012 u 18:16
Damir Rukavina

Damir Rukavina

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

USKOK je protiv gradonačelnika Crikvenice Damira Rukavine prije nekoliko dana podignuo optužnicu, kojom ga se tereti za kazneno djelo zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, počinjeno pogodovanjem u postupku javne nabave, doznaje se na Županijskom sudu u Rijeci, a u vezi s podizanjem optužnice priopćenjem se danas očitovao i crikvenički gradonačelnik

Glasnogovornik suda, sudac Zoran Sršen kazao je da se, prema optužnici, radi o produljenom kaznenom djelu s dva učina. Rukavinu se tereti da je kao vlasnik i osnivač tvrtke 'Sando' formalno prenio vlasništvo te tvrtke na tvrtku 'Marijana Liebhart', zadržavajući upravljačka prava. Pogodovao je tvrtki 'Sando' tako da joj je, kao gradonačelnik, na osnovi neposredne pogodbe 2009. dao poslove vezane uz javnu rasvjetu u Crikvenici, čime joj je omogućio korist od oko 521.000 kuna. U optužnici se također navodi da je pogodovao i u vezi s poslovima ukrasne rasvjete u Crikvenici, čime je tvrtka Sando ostvarila korist od oko 201.000 kuna.

Po podacima sa suda, Rukavina je preuzeo dužnost gradonačelnika 13. lipnja 2009., a prijeporni poslovi sklopljeni su, prvi za poslove javne rasvjete, a drugi za poslove ukrasne rasvjete, 14. srpnja i 15. listopada te iste godine.

Crikvenički gradonačelnik danas je u priopćenju naveo da se optužnica odnosi na postupke javne nabave u natječajima kojima su poslovi proširenja javne rasvjete, dekoracije i iluminacije Crikvenice povjereni tvrtki 'Sando' te da je on bivši vlasnik te tvrtke. Navodi da od preuzimanja dužnosti gradonačelnika nije vlasnik niti ima upravljačka prava ni u jednoj tvrtki te da je to utvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa RH.

Rukavina tvrdi i da je postupak javne nabave bez prethodne objave za proširenje javne rasvjete, dekoraciju i iluminaciju za 2009. proveden posve jednako kao i u 2008. te da je ugovor sklopljen s istom tvrtkom. Navodi da je tekst dokumentacije natječaja, osim novčane sume, bio isti kao i 2008., kada je gradonačelnik bio Božidar Tomešek, da su pregovore provodile iste stručne službe gradske uprave te da gradonačelnik potpisuje ono što mu stručne službe pripreme.

Tvrdi da je policija u veljači 2010. bila preuzela svu dokumentaciju o pregovaračkom postupku proširenja javne rasvjete za 2008. te da nakon toga nisu su uslijedili daljni postupci. Smatra da nije jasno kako u postupku javne nabave u 2008. nije utvrđeno počinjenje kaznenog djela, a za isti postupak u 2009. jest.

Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina (HDZ) još je naveo i da ga se podizanjem optužnice dikriminira kao gradonačelnika i građanina te da mu se, nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, nanosi nenadoknadiva i velika šteta, ističući da ima povjerenje u pravosudni sustav i da vjeruje da će dokazati nedužnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!