VELEPOSLANIK DAVID SLINN:

Gradonačelnik Cityja iz Hrvatske otišao zadivljen

13.09.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Gradonačelnik londonskog financijskog središta Cityja otišao je iz Hrvatske impresioniran odlučnošću hrvatske Vlade da prihvati izazove jedinstvenog tržišta i članstva u EU. Zadivilo ga je to koliko su svojeg vremena ministri i ostali glavni dužnosnici posvetili njegovu posjetu. Odlazak je završio komentarom da mu je u dosadašnjem jednogodišnjem gradonačelničkom mandatu to bio najbolji posjet jer se susreo s ministrima i ostalim važnim poslovnim i političkim ljudima. To je doista dobar znak buduće suradnje, ustvrdio je David Slinn, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, za poslovni tjednik Lider

Komentirajući posjet gradonačelnika londonskog Cityja Aldermana Davida Woottona Hrvatskoj, veleposlanik David Slinn u tekstu naslovljenom 'Britance zanimaju veliki infrastrukturni projekti u Hrvatskoj' za Lider piše da je tijekom mnogih sastanaka u Zagrebu i Rijeci gradonačelnik Cityja naglasio ministrima, poslovnim ljudima i poduzetnicima s kojima se susreo da je članstvo u Europskoj uniji golema prilika za hrvatsko gospodarstvo i ulazak na jedinstveno tržište s više od 500 milijuna ljudi, ali da Hrvatska mora zapeti ako želi iskoristiti njegove prednosti zbog snažne konkurencije.

'Gradonačelnik Cityja poručio je, među ostalim, da je Ujedinjeno Kraljevstvo, osobito City of London, spremno pomoći Hrvatskoj u ispunjavanju ciljeva. Upravo će vještine potrebne za provedbu nedavnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu sigurno pomoći Hrvatskoj u ostvarivanju strateških infrastrukturnih projekata o kojima je toliko čuo za svog posjeta. Izrada i upravljanje projektom te namijenjenim financijskim sredstvima ključne su vještine u temelju uspješnosti Olimpijskih igara. Upravo će one trebati u provedbi projekata poput Zagreba na Savi, Luke Rijeka i osuvremenjivanja željezničke mreže da bi se oni iz osnovne ideje i nacrta pretvorili u konkretne programe u korist hrvatskog gospodarstva. To ćemo područje zasigurno pozorno pratiti', piše veleposlanik Slinn.

Britanski veleposlanik ističe međutim da veliki projekti sami po sebi nisu dovoljni. Nekoliko sugovornika obavijestilo je gradonačelnika Cityja o teškoćama u važnom sektoru malog i srednjeg poduzetništva. 'Poticanje i podupiranje poduzetništva ključni su čimbenici u svakoj tržišnoj ekonomiji. Kao dio nastojanja za izlazak iz gospodarske krize britanska vlada maksimalno podupire malo i srednje poduzetništvo, osobito u poticanju izvoza', ustvrdio je Slinn, dodajući da je gradonačelnika Cityja svojom kreativnošću i poduzetništvom osobito zadivio IT sektor te je obećao predstaviti britanskim ulagačima skupinu hrvatskih IT poduzetnika tijekom njihova posjeta tehnološkom centru Tech City u Londonu u listopadu, u sklopu programa za čiju je organizaciju zaslužno britansko veleposlanstvo.

Slinn je uvjeren da i hrvatski turizam, koji ove godine bilježi 25 posto više britanskih turista, može ostvarivati još veće prihode. 'Od britanskih ulagača koji su već aktivni na tom području dobio sam informaciju o spremnosti na daljnja ulaganja sve dok birokratski procesi budu jasni i brzi. Nažalost, u prošlosti to nije uvijek bio slučaj, zbog čega je Hrvatska sigurno izgubila neke od mogućih ulagača', konstatirao je Slinn.

'Hrvatski je potencijal velik, ali država se mora učinkovitije promicati. Ujedinjeno Kraljevstvo rado će surađivati s Hrvatskom na tom području. To želimo ne samo radi razvoja novih poslova i veza na tržištu na kojem do sada nismo bili dovoljno prisutni, nego i stoga što želimo pomoći Hrvatskoj da postane uspješna članica EU-a na korist svojih građana, ali i Unije', zaključuje veleposlanik Slinn.