VETO NA EU PRORAČUN

Gradonačelnici Varšave i Budimpešte kritizirali čelnike Poljske i Mađarske zbog 'egoističnih političkih interesa'

24.11.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Gradonačelnici Varšave i Budimpešte kritizirali su poljsku i mađarsku vladu zbog veta na europski proračun i fond za oporavak u pandemiji koronavirusa i poručili da bi Europska unija trebala izravno surađivati s regijama zemalja članica.

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. i fonda za oporavak prošlog tjedna zbog uvjetovanja pristupa europskom novcu poštivanjem vladavine prava.

Mađarska i Poljska pod istragom su EU-a zbog potkopavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija. Obje zemlje već se dugo protive tome da se europska sredstva vežu uz vladavinu prava.

Gradonačelnici Varšave i Budimpešte, Rafal Trzaskowski i Gergely Karacsony u pismu Europskom odboru regija optužili su čelnike Poljske i Mađarske za stavljanje svojih "egoističnih političkih interesa" ispred odgovora EU-a na krizu koronavirusa. Ured Trzaskowskog je kopiju pisma proslijedio Reutersu.

"Vjerujemo da je ovaj veto potpuno neopravdan", rekao je u utorak na konferenciji za medije Trzaskowski, član najveće poljske oporbene skupine Građanske koalicije i poraženi kandidat na predsjedničkim izborima ove godine.

"Postoji jasan stav (među regionalnim vladama) koji se razlikuje od vladinog", rekao je Trzaskowski uz kojeg su bili i gradonačelnici brojnih manjih poljskih gradova.