PRILIKA ŽIVOTA

Gradić u Montani želi biti novi Guantanamo

24.04.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Barack Obama mora 240 osumnjičenih terorista premjestiti iz zatvora u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi do kraja godine jer je obećao zatvaranje tog mučilišta

Grad Hardin u američkoj saveznoj državi Montani ima potpuno novi i k tome još prazan zatvor i otvoreno se nudi Obami kao nova lokacija za zatvorene islamiste.

Političari, tj. kongresnici, međutim, nisu toliko zainteresirani za ovu ideju.

Haridin je gradić od 3.400 stanovnika na granici indijanskog rezervata plemena Crow (Vrane). Zatvor je izgrađen za 27 milijuna dolara prije dvije godine i ima 460 kreveta te otad traži prijestupnike koje bi udomio.

'Netko mora ustati i pristati primiti zatvorenike iu Guantanama u svoje dvorište. To je naša domoljubna dužnost', rekao je Greg Smith, jedan od tamošnjih lokalnih dužnosnika, a mi bismo dodali i financijsko zadovoljstvo jer računaju da će im sve to država platiti, a i ljude bi zaposlili kao stražare.

Senator Max Baucus se usprotivio takvoj ideji rekavši da bi nazočnost takvih zatvorenika bila izniman sigurnosni rizik za to područje te bi znatno nadmašila i kapacitete lokalnog suda koji bi onda imao jurisdikciju nad njihovim slučajevima.