REFORMA ŠKOLSTVA

Građanski odgoj postaje školski predmet

15.06.2010 u 07:36

Bionic
Reading

Pred nama je još jedna reforma školstva, a Jutarnji list otkriva kako će u školskoj godini 2012/2013. nastavni predmeti biti i dizajn, građanski odgoj, govorničke vještine, hrvatska tradicijska kultura

Prema pisanju Jutarnjeg, temelj za veliku reformu školskoga sustava novi je strateški dokument - Nacionalni kurikulum za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje.

Na njemu se počelo raditi za mandata bivšeg ministra Dragana Primorca, a završnu inačicu, o kojoj bi ovih dana trebao raspravljati i saborski Odbor za obrazovanje, izradila je skupina stručnjaka na čelu s bivšim ministrom znanosti prof. dr. Hrvojem Kraljevićem.

Tzv. kurikularna reforma trebala bi donijeti zaokret u pristupu programiranja odgoja i obrazovanja. Učenici bi morali steći pozitivan odnos prema učenju, a škola bi ih morala naučiti kako učiti.

Jutarnji piše da bi svi nastavnici morali raditi na razvoju samopouzdanja kod djece te da bi nova generacija učenika morala biti osposobljena za javni nastup i govorenje pred drugima, imati razvijene organizacijske sposobnosti za donošenje odluka te poduzetničke kompetencije.

Jedna od ideja je da se i u školsku svjedodžbu uvede posebna rubrika u koju bi se bilježile aktivnosti u kojima su se učenici posebno isticali - najbolji u bojanju uskrsnih jaja, najbolji u proučavanju zvijezda i slično. Svako bi darovito dijete trebalo dobiti i svog mentora.