ISTRAŽIVANJE

Građani žele da Vlada smanji broj zaposlenih u državnoj upravi

05.12.2011 u 19:34

Bionic
Reading

Agencija Ipsos Puls je za multimedijski izborni pool Večernjeg lista, Media servisa i Nove TV provela istraživanje na 4047 ispitanika u kojem su doznali što građani očekuju da nova Vlada najprije počne rješavati

Istraživanje je pokazalo da građani neće imati strpljenja prema novoj Vladi, javila je Nova TV.

Većina birača očekuje značajne promjene u prvih godinu dana, a za neke mjere čak u prvih šest mjeseci mandata. Nešto veće strpljenje birači pokazuju tek kod ostvarivanja visoke stope rasta i smanjenja manjka u državnom proračunu. Polovina ispitanih birača zagovara smanjenje plaća u državnoj upravi i javnim službama, a dvije trećine očekuje od nove Vlade smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi. Tome se protivi 37 posto.

Više od 60 posto birača protivi se smanjenju različitih oblika socijalne pomoći, a 55 posto protivi se smanjenju prava branitelja.

Birači, njih 60 posto, smatraju kako se trebaju postrožiti kriteriji za dodjelu subvencija u poljoprivredi.
Većina birača, njih 3/4, očekuje da nova Vlada pokrene stečajeve u poduzećima koja se nalaze u problemima te nisu u stanju isplaćivati plaće i duge obaveze.

Građani (79 posto) očekuju unutar godine dana smanjenje lista čekanja u zdravstvu, efikasniju državnu upravu (74 posto), smanjenje kašnjenja plaćanja u gospodarstvu (71 posto), rast životnog standarda umirovljenika, rast plaća u privatnom sektoru te značajno smanjenje nezaposlenosti.