Dječja bolnica Srebrnjak

Grad Zagreb: Nogalo je morao biti razriješen zbog kršenja zakona

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.12.2019 18:33
  • Objavljeno 05.12.2019 u 18:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Iz zagrebačke Gradske uprave u četvrtak su odgovorili na burne reakcije na smjenu dugogodišnjeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala, poručivši da je Upravno vijeće moralo bez odgode razriješiti Nogala zbog utvrđenih nezakonitosti u vođenju bolnice

Upravno vijeće bolnice moralo je, bez odgode i bez iznimke, razriješiti ravnatelja zbog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističe u priopćenju Grad Zagreb, koji je osnivač te zdravstvene ustanove.

Nogalo je smijenjen u srijedu na sjednici Upravnog vijeća, a danas je u suzama novinarima poručio da nije kriv za navodne nepravilnosti u svom radu te da je smijenjen političkom odlukom.

Za smjenu je optužio Upravno vijeće bolnice i interesne skupine koje žele preuzeti kontrolu nad milijunskim bolničkim projektom i nekretninama. Podržali su ga i zaposlenici bolnice Srebrnjak ustvrdivši da je je Nogalova smjena nezakonita.

Iz Gradske uprave poručuju da je Nogala, suprotno njegovim tvrdnjama, Upravno vijeće moralo razriješiti prije isteka mandata i to zbog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a na temelju izvještaja Gradskog kontrolnog ureda iz studenog ove godine.

Nogalo je na čelu bolnice Srebrnjak bio 23 godine, a gradski kontrolori su utvrdili da je od 2014. do 2018. bolnica obavljala djelatnost bez dopuštenja nadležnog Ministarstva.

U istom je razdoblju u više navrata zapošljavao djelatnike izvan onih specijalnosti koje je odobrilo Upravno vijeće i izvan specijalnosti za koje je bolnica imala dopuštenja Ministarstva.

Zbog neurednog obavljanja djelatnosti (bez odluke Ministarstva) pokrenut je niz sporova protiv HZZO-a i time je blokirana mogućnost zakonitog ugovornog odnosa s HZZO-om, navodi se u priopćenju.

  • +8
  • +5

Boro Nogalo

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

"Nogala nije smijenilo Upravno vijeće iz razloga o kojima bi on imao mogućnost samostalno odlučivati, već u slučajevima u kojima je to zakonska dužnost Upravnog vijeća. Sve drugo su insinuacije kojima se želi prikriti očite nezakonitosti", navodi se u priopćenju.

Također se optužuje Nogala da je stopirao cijeli projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak jer već mjesecima ne raspisuje natječaj za izradu projekata.

Nakon smjene Nogala Upravno vijeće je imenovalo Ladu Bukovac za vršiteljicu dužnosti ravnateljice, no ona nije prihvatila tu dužnost. Stoga će v. d. ravnatelja bolnice imenovati na idućoj sjednici, a do tada bolnicom upravlja Upravno vijeće bolnice.

Vezano uz projekt Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, u priopćenju se ističe da je Grad Zagreb sa 49,1 milijun kuna u proteklom razdoblju financirao taj projekt i osigurao dodatna sredstva za financiranje redovne djelatnosti bolnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!