KALMETA O SINOVČIĆU

'Grad Zadar je čist kao sunce'

03.12.2014 u 15:08

Bionic
Reading

Jučerašnje uhićenje zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića komentirao je danas zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta. Ustvrdio je da je 'Zadar čist kao sunce' te da vjeruje u pravnu državu

'O samom uhićenju, istragama itd. ja ne mogu i ne želim govoriti, i ne znam o tome ništa. Vjerujem u pravnu državu, uvijek sam vjerovao i uvijek ću vjerovati. Taj dio pitanja smo zaključili i oko toga nemam što više reći', rekao je Kalmeta.

Dvije ključne optužbe protiv Rena Sinovčića odnose se na predstečajnu nagodbu tvrtke Vox te NK Zadar, odnosno preuzimanje vlasništva u nogometnom klubu. Novinari su upitali gradonačelnika Kalmetu da se očituje o ulozi grada u privatizaciji kluba.

'Taj proces još nije završen', rekao je Kalmeta i pojasnio kako je preoblikovanje sportskih klubova u potpunosti u rukama državnih institucija. 'Nadležne državne institucije poslale su nama kao jedinici lokalne samouprave samo obavijest kolika su otprilike potraživanja prema poreznoj upravi, koja onda dolaze jedinici lokalne samouprave kao udjeli u tom športskom klubu', pojašnjava Kalmeta:


'To je ugrubo negdje oko 41 posto. Grad Zadar još nije dioničar, praktički nikakav, tog kluba, a zato što taj proces završava ugovorom koje Ministarstvo financija šalje jedinici lokalne samouprave, u ovom slučaju, gradu Zadru, gdje se točno obračuna koliko je to točno poreznog duga i dionica, dakle mi dosad nismo potpisali ni dobili nikakav ugovor s Ministarstvom financija, niti smo potpisali bilo kakav ugovor s klubom', dodaje Kalmeta.

Na prozivke oporbenih vijećnika da je pogodovao Sinovčiću, Kalmeta odgovara kako neki političari žele od Zadra napraviti grad slučaj: 'Grad Zadar je tu praktički promatrač. Ovi pokušaji koji nisu od jučer, da se grad Zadar umoči u nešto na što nije mogao i ne može utjecati, to je vrlo zlonamjerno i opako. Grad Zadar je tu čist kao sunce kada je u pitanju to preoblikovanje. Grad Zadar ne može biti odgovoran za to jer to ne ovisi o gradu Zadru', dodaje Kalmeta.

Osvrnuo se i na odbijanje njegove žalbe na proširenje istrage u slučaju Remorker: 'Ja još nisam dobio nikakvo rješenje o toj žalbi, međutim, to je očekivano. takve žalbe su formalne, one se odbiju. I en samo to, nego, ja i volim d aje odbijena, pa neka se napravi istraga i to oko mene pa da se vidi što je, a što nije. Nisam još dobio nikakvo rješenje, kada dobijem rješenje, postupat ću onako kako kaže moj odvjetnik', zaključuje Kalmeta.