PERIPETIJE OKO BRIJUNI RIVIJERE

Grad Pula uložio žalbu Ministarstvu kulture

Bivši vojni objekti kraj Pule koji će biti obuhvaćeni projektom Brijuni rivijera

Bivši vojni objekti kraj Pule koji će biti obuhvaćeni projektom Brijuni rivijera

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Grad Pula uložio je žalbu Ministarstvu kulture, priopćeno je danas iz ureda gradonačelnika Borisa Miletića

Miletić ocjenjuje da proglašenje zaštićenim kulturnim dobrom prve lokacije iz projekta Brijuni Rivijera za koju je okončan natječaj i odabran investitor potencijalno dovodi u pitanje realizaciju projekta, jer bitno mijenja poziciju koncesionara. Miletić navodi kako su GUP-om Grada Pule utvrđene prioritetne lokacije koje je potrebno zaštiti, no zona Sv. Katarina - Monumenti nije bila među njima.

'Valorizacija lokacije Otok Sv. Katarina - Monumenti, otvaranje tog područja građanima i stavljanje u službu razvoja grada, ali i gospodarskog razvoja Hrvatske u interesu je svih nas. Pula se mora razvijati, ali naravno, pritom se mora uspostaviti ravnoteža između otvaranja novih mogućnosti za razvoj grada i potrebe za očuvanjem prebogate pulske kulturne i povijesne baštine.

Projekt Brijuni Rivijera javnosti je poznat već deset godina, a u tom razdoblju nije poduzeto ništa da se ono što je sada proglašeno kulturnim dobrom kao takvo i očuva pa su danas to derutni objekti koji ne služe nikome, a najmanje gradu Puli i našim građanima. K tomu, do proglašenja ove lokacije kulturnim dobrom došlo je tek kada je završen postupak natjecanja investitora za koncesiju, i to u međunarodnom natječaju, što bitno mijenja poziciju koncesionara i potencijalno dovodi u pitanje realizaciju projekta', napomenuo je IDS-ov gradonačelnik najvećeg istarskog grada.


Miletić je istaknuo da Grad Pula poduzima sve potrebno da se kulturna dobra kao takva prepoznaju i propisno zaštite. 'Na to ukazuje činjenica da se kontinuirano i za potrebe izrade planova svih razina izrađuju detaljne konzervatorske podloge kojima se utvrđuje sustav mjera zaštite graditeljske baštine. Generalnim urbanističkim planom Grada Pule označene su pojedine lokacije koje je potrebno prioritetno zaštiti, no ničim nije ukazano na eventualnu mogućnost i potrebu utvrđivanja ovakvog statusa i za zonu Katarina - Monumenti', naveo je Miletić, očito prebacujući odgovornost na konzervatore.

'Budući da je do toga ipak došlo, Grad Pula uložio je žalbu Ministarstvu kulture i to zbog okolnosti i načina kako je do proglašenja došlo s obzirom na značaj projekta za grad i građane', kazao je gradonačelnik Miletić, podsjetivši i na to da je Vlada Republike Hrvatske još 2010. donijela Zaključak o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera, kojim je nadležna tijela državne Uprave, kao i jedinice lokalne samouprave zadužila za poduzimanje svih potrebnih radnji s ciljem njegove provedbe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi