sastanak s manjinama

Grad Osijek uvodi obilježavanje Dana nacionalnih manjina

03.07.2019 u 15:21

Bionic
Reading

Grad Osijek bi 2020. godine po prvi puta trebao obilježiti Dan nacionalnih manjina, najavio je u srijedu osječki dogradonačelnik Boris Piližota nakon sastanka s predstavnicima devet nacionalnih manjina

Piližota je naglasio kako je riječ o prvom sastanku s predstavnicima nacionalnih manjina nakon nedavno provedenih izbora za Vijeća nacionalnih manjina. Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje predstavnika nacionalnih manjina s mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova, odnosno iz kojih se izvora mogu dodatno financirati.

'Danas smo im prezentirali tri potencijalna izvora financiranja. Jedna mogućnost je povlačenje sredstava za potrebe bratimljenja gradova, drugi izvor se odnosi na financiranje posebnih programa nacionalnih manjina, a sredstva za tu namjenu se povlače posredstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Treći je da za neke svoje određene aktivnosti preko Savjeta za nacionalne manjine povuku sredstva', rekao je.

Piližota je dodao kako su razgovarali i o tome da do rujna nacionalne manjine pripreme program za koncert povodom obilježavanja Dana Grada Osijeka, kao što je to učinjeno i prošle godine.

'Zatražili smo od predstavnika nacionalnih manjina da do kraja ove godine pripreme program kojim bi se predstavili na obilježavanju Dana nacionalnih manjina Grada Osijeka, koji bi se prvi puta trebao obilježiti 2020. godine. Također smo ih zamolili da izaberu neki simboličan datum na koji bi se obilježavao taj dan', zaključio je.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici albanske, bošnjačke, mađarske, njemačke, slovačke, srpske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.