PREDSJEDNICA KOMENTirala IZVJEŠĆE ek

Grabar Kitarović: Skrivanje pred problemima dovelo nas je na začelje EU-a

08.03.2018 u 10:17

Bionic
Reading

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović za N1 komentirala je jučerašnje izvješće Europske komisije u kojemu se, među ostalim, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije

'Jučerašnje izvješće Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdilo je ono čega smo već duže vrijeme svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama Europske unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji.

Naglašavaju se problemi koje i mi kontinuirano naglašavamo već neko vrijeme - nedostatak strukturnih reformi, slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva, potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme, neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta', kazala je Grabar Kitarović. 


Navela je kako su ovo samo neki od kroničnih problema našeg društva te ih kao takve moramo prihvatiti ukoliko ih zaista iskreno želimo riješiti.

'Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme', istaknula je Grabar Kitarović u izjavi za N1.

  • +7
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na predavanju u Hrvatskom generalskom zboru Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Podsjetimo, Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, kaže se u izvješću Europske komisije objavljenom u srijedu.