osudila fašizam i komunizam

Grabar-Kitarović: Rado ću otići u Beograd, ali bojim se podizanja tenzija sa Srbima pred obljetnicu Oluje

27.07.2018 u 17:15

Bionic
Reading

Zašto ne ide na državne komemoracije u Jasenovac? Očekuje li povećanje tenzija zbog obilježavanja Oluje? Kada će u Beograd? Na ova, ali niz drugih pitanja odgovorila je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervju za DW.

U razgovoru za DW, Grabar-Kitarović, izrazila je nadu da će Hrvatska veliki sportski uspjeh 'Vatrenih' iskorisiti kako bi dala zamah procesu reformi 'koje su nažalost već i nekako izgubile svoj smisao i sadržaj i da ćemo Hrvatsku povesti na put prosperiteta'.

Komentirajući pisanje inozemnih medija koji su izrazili bojazan da bi euforija i pozitivno ozračje domoljublja mogli dovesti do jačanja nacionalizma 'u zemlju u kojoj vlada simbioza politike, sporta i patriotizma', kako pišu strani mediji, Grabar-Kitarović smatra da taj strah nije opravdan i da 'tu simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati'.

Doček hrvatskih reprezentativaca u Zagrebu i drugim gradovima ju je učinio ‘ponosnom’ jer, kako kaže, tih nekoliko dana ‘nijednog jedinog incidenta nije bilo, nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi iole sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome’.

Na pitanje o skepsi, pogotovo u inozemstvu, oko toga kako je moguće da na poziv reprezentativaca na proslavi sudjeluje i pjevač čiji su koncerti u drugim zemljama zabranjivani, predsjednica smatra da ‘prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga’.

Grabar-Kitarović je dodala: ‘Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma ‘Lijepa li si’ to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije.’

  • +7
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na opasku novinara kako doček na Trgu nije bila privatna zabava igrača, već mjesto na kojem je cijela zemlja htjela izraziti sreću zbog ostvarenog uspjeha (pa i oni koji ne podržavaju pjevača), hrvatska predsjednica je rekla kako apsolutno poštuje volju igrača.

Predsjednica je u intervjuu za DW osudila sve totalitarne režime, od nacizma i fašizma do komunizma. Na pitanje o ovotjednoj poruci u Jasenovcu (gdje je bila zajedno s izraelskim predsjednikom), kazala je: ‘Taj zločin se dogodio i treba ga priznati. Apsolutno osuđujem sve manipulacije brojem žrtava u Jasenovcu, mislim da trebamo ustrajati na povijesnoj istini na temelju istine i Ustava RH ići dalje.’

Na opasku kako ju se često kritizira da ima pripremljen govor za svaku prigodu (pa tako i za posjet Jasenovcu), i ovisno o prigodi i formulira svoje poruke, često i oprečne, Grabar-Kitarović je uoči obilježavanja obljetnice operacije Oluja, napomenula:

‘Naravno da kad sam u Kninu govorim više o tom drugom korijenu, o Domovinskom ratu kao temelju suvremene Hrvatske. Pritom nastojim ne uvrijediti modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike se odnose na velikosrpski režim Slobodana Miloševića. Prošle godine sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima koji su nevino stradali tijekom Oluje ali i najviše nakon Oluje.’

  • +27
Kolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednik Reuven Rivlin Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kazala je kako je Oluja bila ‘čista operacija’, ali i dodala da su se ‘nažalost nakon Oluje dogodili zločini koje treba sankcionirati’. U intervjuu za DW je priznala da se boji porasta tenzija sa Srbijom uoči obilježavanja godišnjice Oluje: ‘…ali želim rješavanje otvorenih pitanja, na temelju dobrosusjedskih odnosa i međusobnog poštovanja i poštivanja pravila međunarodnog prava.’

U Beograd će, kako je rekla, otići vrlo rado kad se postave konkretne pretpostavke za taj posjet, odnosno kad bude napravljen konkretan napredak: ‘Za mene je to prije svega pitanje rješavanja nestalih osoba'.