PODRŽAVA INICIJATIVU

Grabar Kitarović: Hrvatski državni sabor, zašto ne?

28.12.2015 u 13:33

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon konstituirajuće sjednice čestitala je Željku Reineru na izboru za predsjednika Sabora. Podržavala ga je u njegovoj inicijativi da se Hrvatskom saboru vrati staro ime Hrvatski državni sabor, koje je parlament nosio za vrijeme NDH i od 1997. do 2001.

'Zadovoljna sam, iznimno mi je drago da je konstituiran sabor, čestitam novoizrabranom predsjedniku Sabora, Željku Reineru. Svim zastupnicima i zastupnicama želim uspješan rad na dobrobit Hrvatske. Ne moraju se slagati kada je riječ o izjavama, ali se moraju slagati kada je riječ o ciljevima, što znači raditi na dobrobit Hrvatske za bolju Hrvatsku sutra. Kada je riječ o sastavu vlade, to ne mogu predvidjeti, to ovisi o koalicijskim dogovorima', kazala je Grabar Kitarović nakon izbora Reinera za predsjednika sabora.

Novinari su je upitali jesu li Domoljubna koalicija i Most, odnosno je li novi mandatar već dao neku naznaku da bi mogao tražiti produžetke ako u 30 dana ne sastavi vladu.

'Nitko nije tražio produžetke, tek smo na početku procesa, budimo strpljivi, vjerujem da će process ići svojim tijekom kako treba i nadam se da ćemo imati stabilnu vladu', rekla je predsjednica.

Na pitanje kako gleda na inicijativu novog predsjednika Sabora Željka Reinera da se vrati ime Hrvatski državni sabor, što su neki iščitali kao povratak u prošlost, predsjednica Grabar Kitarović je rekla: 'Nisam se opterećivala nazivima, iako ‘Hrvatski državni sabor’, zašto ne? To podržavam, to ne znači povratak u prošlost u smislu rada, možemo raditi samo u u cilju budućnosti. Prošlost ne možemo mjenjati, iz nje možemo učiti. Ali poruke koje sam iščitala su vrlo pozitivne poruke, pozivaju na zajedništvo koje i osobno zagovaram i pozivaju na zajednički rad, bez obzira na dosadašnja neslaganja.'