DAN DRŽAVNOSTI U SABORU

Grabar Kitarović: Hrvatska se mora osloboditi ideoloških prijepora

25.06.2016 u 14:06

Bionic
Reading

Dan državnosti republike Hrvatske proslavljen je u subotu svečanom sjednicom Hrvatskog sabora, s koje su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te predsjednici Sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković poručili kako je Hrvatska u proteklih četvrt stoljeća puno postigla te pozvali na suglasje oko temeljnih nacionalnih interesa i odlučnost da ih se ostvari

Predsjednica Grabar Kitarović podsjetila je na današnji dan prije 25 godina, kada je Sabor donio povijesnu odluku o hrvatskoj suverenosti i neovisnosti.
“Razoružani i bez izgrađene diplomacije, suočeni s prvim terorističkim napadima velikosrpske agresije i pritiscima iz međunarodne zajednice, koja je još bila privržena očuvanju bivše jugoslavenske federacije, nismo imali mnogo izgleda na uspjeh. Ali imali smo ono najvažnije: odlučno državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, koji je politikom pomirbe i jedinstva iseljene i domovinske Hrvatske postigao narodno jedinstvo", kazala je predsjednica.

Ocijenila je kako su upravo odlučnost i jedinstvo bili ključevi uspjeha Hrvatske, kako u borbi za samostalnost i slobodu, tako i na iznimno zahtjevnom putu međunarodne afirmacije.

"Sav taj put izgradnje države i njezine međunarodne afirmacije odvijao se u otežanim okolnostima rata, povratka i obnove, tražeći od nas iznimne duhovne i materijalne napore i ulaganja. To često zaboravljamo u svojoj sklonosti da se uspoređujemo s drugim državama i društvima. Ne smijemo, dakako, biti samozadovoljni, ali još je manje opravdano podlijeganje ogorčenom hiperkriticizmu. Republika Hrvatska demokratski je zrela, institucionalno izgrađena i pravno uređena država, a hrvatsko društvo nipošto nije ispod prosjeka europskih civilizacijskih standarda. Naprotiv, na nekim je područjima, kao što je zaštita prava manjina, iznad njih", ocijenila je predsjednica.

Naglasila je kako se Hrvatska u narednom razdoblju mora osloboditi nepotrebnih ideoloških prijepora, prije svega pitanja vezanih za Drugi svjetski rat. "Ne mislim da o tomu trebamo šutjeti. Naprotiv, dužni smo biti otvoreni povijesnoj istini, a svim žrtvama izražavati jednako poštovanje. Država u tome mora biti odgovorna i dosljedna, bez obzira na to tko obnaša vlast", ocijenila je.

Kao posebno važno područje društvenog razvoja istaknula je gospodarsku i demografsku obnovu, jačanje nacionalne sigurnosti, brigu prema Hrvatima u BiH i svijetu.

"Sve što sam rekla upućuje na temeljnu potrebu: vođenje jedinstvene državne politike, koja će biti sadržana u jasnim razvojnim ciljevima i očitovana provedbom odlučnih mjera radi njihova postizanja. Kako bismo to postigli, potrebno je ustrajno promicati zajedništvo svih relevantnih političkih i društvenih čimbenika u odgovornosti prema općem dobru te zaštiti i promicanju državnih i nacionalnih interesa", kazala je predsjednica.

Podsjetivši kako su pred Hrvatskom parlamentarni izbori, poručila je kako od njihovih sudionika očekuje krajnju odgovornost.

"Treba sada zatomiti osobne ambicije, nezadovoljstva i sve ono što nam priječi jasan pogled na velike probleme našeg društva, koji traže odlučna rješenja", kazala je predsjednica.

Naglasila je kako na umu treba imati da ne postoje prijeka rješenja te izrazila vjeru da je Hrvatska dorasla sadašnjim i budućim izazovima, da može samosvjesno razvijati svoje tradicije i otvarati nove vidike društvenog i državnog razvoja.

"Našoj domovini ne treba ništa drugo osim nas samih. Bit ćemo uspješni onoliko koliko vjerujemo u sebe i koliko se dobro organiziramo na svim razinama društvenog života i oslobodimo svoje kreativne snage. Kultura dijaloga i odgovornosti pri tome su od prvorazredne važnosti", istaknula je predsjednica.

Reiner: Učinimo Hrvatsku onakvom kakvu smo je zamišljali prije 25 godina

I predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner podsjetio je kako je Hrvatska prije 25 godina Hrvatska učinila odlučni iskorak prema ostvarenju višestoljetnog sna Hrvata, prema neovisnosti i samostalnosti.

Naglasio je kako je Hrvatska tada krenula na neizvjestan put, te da se gotovo goloruka usprotivila golemoj vojnoj mašineriji tzv. JNA i velikosrpskih pobunjeničkih snaga. "Naše jedino oružje koje smo tada imali bilo je naša odlučnost i naša spremnost da sačuvamo i obranimo tek rođenu demokraciju, slobodu i državu", kazao je Reiner.

"Bilo je opasno, ali je bilo i časno boriti se tih dana za Hrvatsku. Cijena koju smo platili za život u miru, slobodi i demokraciji bila je vrlo visoka. Današnji dan je prigoda da izrazimo zahvalnost i duboko poštovanje prema svima koji su pridonijeli uspostavi samostalne i neovisne hrvatske, u prvom redu hrvatskim braniteljima, ali i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, bez čije vizije, odlučnosti, mudrosti i hrabrosti mnogo toga ne bi bilo ostvareno", istaknuo je Reiner.

Kao osnovni cilj današnje Hrvatske naznačio je brži gospodarski rast i zapošljavanje. "To je ono što građani Hrvatske od nas državnika i političara očekuju i to je ono o čemu ovisi budućnost ove zemlje, pa čak i sam njezin opstanak", rekao je Reiner.

Upozorio je da je gospodarska kriza plodno tlo za porast međusobnog nepovjerenja i nesnošljivosti. "Mi državnici i političari imamo najveću odgovornost da do toga ne dođe, da ostvarimo bolji život svih naših građana", ocijenio je Reiner te naglasio kako čvrsto vjeruje da Hrvatska ima budućnost.

"Pozivam sve da tu budućnost učinimo boljom i sretnijom, onakvom kakvom smo ju zamišljali prije 25 godina. Na to nas obvezuju i životi onih 15.000 koji su za Hrvatsku dali svoje živote, ali ne za ovakvu Hrvatsku iz koje mladi iseljavaju, u kojoj se teško živi, koja je sve više zadužena, u kojoj su ljudi nezaposleni i s blokiranim računima. Oni su svoje živote dali za jednu drugačiju Hrvatsku koju smo mi njima i našoj djeci obvezni ostvariti", istaknuo je Reiner.

Orešković: treba nam puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković također smatra da je Hrvatska u proteklih 25 godina puno postigla. "Postali smo stabilna i funkcionalna demokracija, jedan od jamaca mira u ovom dijelu Europe, te dio europske obitelji – članica NATO-a i Europske unije. Članstvo u tim organizacijama pomoći će nam da uspješnije savladamo izazove koji dolaze – izazove globalizacije, financijske i ekonomske krize, novi izbjeglički val i političke nestabilnost u našem susjedstvu", ocijenio je Orešković

Naglasio je, međutim, kako je još puno toga što Hrvatska još može postići. “Danas imamo svoju državu, ali moramo uložiti još veći napor u izgradnji njenih institucija. Moramo inzistirati da institucije brzo i efikasno djeluju i to uvijek u službi pravednosti", ocijenio je Orešković.

Naglasio je potrebu za puno više odlučnosti, hrabrosti i vodstva. "Liberalna demokracija i tržišno gospodarstvo europskog tipa nemaju alternative. One neće funkcionirati same od sebe nego moramo njegovati političku kulturu koja će ih održati. Naši građani moraju vidjeti da se osobno zalaganje isplati i da politika zaista štiti njihova prava i radi u njihovom najboljem interesu", kazao je.

Iako smatra kako je nemoguće očekivati slogu oko svih pitanja, poručio je kako “kao narod moramo biti složni oko temeljnih stvari.

“Danas možemo biti ponosni na sve što smo postigli u proteklih 25 godina. Uspjeli smo obraniti, osloboditi i obnoviti domovinu u najtežim okolnostima. Mi koji smo naslijedili ovu prekrasnu zemlju moramo biti dostojni žrtve koju su sinovi i kćeri ove naše domovine dali za slobodu", poručio je Orešković.

Uz državni vrh, svečanoj sjednici nazočili su i saborski zastupnici, predstavnici sudbene vlasti, vojske, policije i braniteljskih udruga, vjerski velikodostojnici, članovi diplomatskog zbora, predstavnici sveučilišta, kulturnih i drugih javnih ustanova i udruga i drugi.