POKLON JOSIPE RIMAC

Grabar Kitarović dobila na dar stijeg s kninske tvrđave

16.11.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac na skupu HDZ-a u Vodicama predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović poklonila je zastavu skinutu s kninske tvrđave kako bi je ona nakon izborne pobjede izvjesila na Pantovčaku

Događaj se zbio u petak navečer na motivacijskom skupu HDZ-a u Kulturnom centru u Vodicama, ali šibenski portal Tris je tek u subotu navečer izvijestio o toj zanimljivosti jer je skup bio zatvoren za javnost.
'Postoji još jedan simbol hrvatske pobjede, a to je na neki način hrvatska zastava koja me posebno dirnula u onoj dvorani u Westinu, stoga kao najbolju najavu naše buduće predsjednice, a i sljedeće govornice, zbog koje smo se večeras ovdje okupili, Kolinda, želim da ova zastava s kninske tvrđave, koja je jutros skinuta tebi u čast, bude izvješena na Pantovčaku kao simbol tvoje i naše zajedničke pobjede.

Neka je to najava i naše kandidatkinje za predsjednicu, pa je pozivam da joj se ovo uruči u ime svih nas, neka to visi na Pantovčaku kao simbol naše HDZ-ove hrvatske pobjede', rekla je kninska gradonačelnica i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac i predala zastavu stranačkoj kandidatkinji za Pantovčak. Kolinda Grabar Kitarović je prihvatila dar, zastavu ‘koja je skinuta s kninske tvrđave samo njoj u čast’.
'Treba nam ova trobojnica da nas okupi da se prisjetimo s kojim smo zanosom krenuli u stvaranje države i sad s istim zanosom krenimo nastaviti, završiti posao koji je počeo prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, krenimo povesti našu Hrvatsku u blagostanje zajedno, zajedno za bolju Hrvatsku', rekla je Kolinda Grabar Kitarović uz gromoglasan pljesak okupljenih.

Zastave s kninske tvrđave se često mijenjaju jer ih vjetar podere, a nekada zastavu skinu s jarbola i poklone. 'To je naš suvenir koji poklanjamo kada mijenjamo zastave i uvijek piše od kad do kad je bila izvješena na tvrđavi. Sad će biti i u prodaji', najavljuje gradonačelnica Rimac. 'Pa imam valjda i ja kao gradonačelnica pravo pokloniti zastavu kome ja hoću', dodala je, napominjući da je ova 'Kolindina' bila vlasništvo Kninskog muzeja, a ona ju je uzela i poklonila predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a jer smatra da je to najljepši mogući poklon iz Knina. Zastave se poklanjaju, osim one prve koju je poljubio predsjednik dr. Franjo Tuđman i koja se čuva u Hrvatskom vojnom muzeju.

'Te zastave, s kninske tvrđave, uvijek smo tijekom ovih 20 godine poklanjali u određenim prigodama. Trenutno su u Kninskom muzeju četiri. Konkretna zastava, koju sam poklonila predsjedničkoj kandidatkinji, skinuta je u u petak ujutro i zamijenjena novom', objasnila je Rimac. Zastava je simbol Hrvatske i Grada Knina i uskoro će se, prema projektu Grada i Turističke zajednice, nuditi i na prodaju turistima koji posjećuju tvrđavu. Osim 25-metarskih zastava s jarbola kninske tvrđave, nudit će se i one manjih dimenzija, u kutijama, sa slikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u povijesnom trenutku kad ljubi zastavu te opisom događaja podizanja zastave u kolovozu 1995. godine i stihovima: ‘Ima jedna stina U njidrima Knina Na njoj stig vijori I s buron se bori…’