neće biti baš tako jednostavno

Govor čelnika CSU-a pokrenuo raspravu o nasljedniku Angele Merkel

23.11.2019 u 17:17

Bionic
Reading

Manje od 24 sata nakon što je štićenica Angele Merkel dobila podršku svoje stranke bavarski konzervativni vođa Markus Soeder održao je žestok govor kršćanskim demokratima (CDU) koji je ponovno rasplamsao raspravu o tome tko bi trebao biti naredni konzervativni kandidat za kancelara

Merkelina potencijalna nasljednica Annegret Kramp-Karrenbauer okončala je višemjesečne medijske spekulacije s pozivom izlaslanicima na kongresu CDU-a u petak da je "podrže ili otpuste" na što su odgovorili pljeskom.

No, Soeder je u subotu iznio druge ideje.

Čelnik CSU-a, bavarske sestrinske stranke CDU-u, ušetao je na kongres uz snažnu glazbenu pratnju poput boksačkog prvaka i održao snažan i oštar govor.

Pozivajući CDU i CSU na jedinstvo, Soeder je ciljao na manje stranke koje su potkopale podršku njihovom savezu 'Uniji'.

Desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) "ne želi se vratiti u 70-te već u 30-te ", ustvrdio je Soeder obraćajući se oko tisuću izaslanika u Leipzigu u Saskoj, istočnoj saveznoj državi u kojoj je AfD preoteo glasove CDU-u na regionalnim izborima prije tri mjeseca. 

Nakon toga se obrušio na Zelene i optužio ih za dvostruke standarde jer se protive zračnim lukama i putovanjima zrakoplovom, ali lete njima kako bi širili svoje ekološke poruke. 

Soeder, čija je država dom BMW-u i Audiju, kaže da podržava električne automobile. 

"Ali automobil nije neprijatelj u Njemačkoj. Neki ljudi misle da je SUV gori od nuklearne elektrane", rekao je Soeder smijući se. 

Govor je impresionirao izaslanike koji očajnički žele vidjeti oživljavanje Unije prije nego što 65-godišnja Merkel odstupi. 

Kancelarka, koja je na vlasti od 2005., rekla je da neće tražiti još jedan mandat na sljedećim nacionalnim izborima 2021. i pomogla je 57-godišnjoj Kramp-Karrenbauer da postane čelnica CDU-a.

No, Kramp-Karrenbauer je napravila nekoliko gafova otkad je preuzela vodstvo CDU-a prošlog prosinca što je srozalo njezinu popularnost i otvorilo pitanja o njezinoj sposobnosti da postane nova kancelarka. 

Soeder koji je zamijenio Horsta Seehofera na čelu CSU-a možda je o istoj dužnosti razmišljao tijekom svog 40-minutnog govora koji su izaslanici pozdravili gromoglasnim pljeskom. 

"On je svakako u užem izboru", rekao je Wolfgang Reinhart, predsjednik skupine CDU-a u regionalnoj skupštini u Baden-Wuerttembergu.

 Viši dužnosnik CDU-a koji je htio ostati anoniman također je rekao da o Soederu "vrijedi razmisliti". 

Nikada nitko iz CSU-a nije postao kancelarom iako su Franz Josef Strauss i Edmund Stoiber iz CSU-a bili kandidati Unije na saveznim izborima 1980. i 2002. kada su obojicu pobijedili socijaldemokratski kandidati. 

"Treća sreća?", zapitao je jedan izaslanik na kongresu.