STVRAVIČNI PODACI

Gotovo svaka peta Amerikanka silovana

15.12.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Gotovo 20 posto Amerikanki barem je jednom u životu silovano a prema svakoj je četvrtoj intimni partner bio nasilan, objavio je u srijedu američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Oko 80 posto svih silovanih žena tu je traumu proživjelo kada su bile mlađe od 25 godina a polovicu je silovao sadašnji ili bivši partner, prema istraživanju CDC-a koje je obuhvatilo 18 tisuća muškaraca i žena u SAD-u u 2010. godini.

Svaka osma silovana žena kazala je kako je silovatelj bio član obitelji.

Najveći postotak silovanih žena zabilježen je u Nevadi, Alaski i Oregonu.

I muškarci su bili izloženi zlostavljanju u intimnim odnosima pa je svaki sedmi muškarac kazao kako je bio izložen fizičkom nasilju u vezi a svaki 71. bio je bar jednom silovan.

Izviješće CDC-a ukazalo je i na brojne dugotrajne zdravstvene posljedice seksualnog nasilja uključujući glavobolje, kroničnu bol i teškoće u spavanju.

"Ovo istraživanje predstavlja prekretnicu i pokazuje svu razornost utjecaja nasilja na živote milijuna Amerikanaca", kazala je povodom istraživanja američka ministrica zdravstva Kathleen Sebelius u priopćenju.

Rezultati istraživanja pokazuju da je silovanje zločin koji još uvijek ima utjecaja na život gotovo svake obitelji u SAD-u, poručuju istraživači.