nova sjednica

Gotovi praznici: Sabor počinje rešetanjem Plenkovića i ministara u Vladi

11.04.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon kraće pauze za uskršnje blagdane, Hrvatski sabor u srijedu počinje novu sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg će zastupnici postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi

Na aktualnom prijepodnevu pitanja će postaviti 38 zastupnika, a ždrijeb je odlučio da će prva biti Karolina Vidović Krišto (OIP), a posljednji Predrag Štromar (HNS). Postavljanje pitanja ne može trajati dulje od dvije minute, a nakon odgovora predstavnika Vlade, koji traje do četiri minute, zastupnik može izraziti zadovoljstvo ili nezadovoljstvo odgovorom, u trajanju do dvije minute.

Zastupnici će nakon saborskog aktualca raspravljati o Izvješću premijera Plenkovića o sastancima Europskog vijeća u veljači i ožujku. Neke od razmatranih tema bile su: ruska agresija na Ukrajinu i njezine posljedice, gospodarstvo i konkurentnost, migracije, te koordinacija ekonomskih politika te energetika. U četvrtak je na dnevnom redu Hrvatskog sabora rasprava o prijedlogu zakona o mirnom rješavanju sporova i konačnom tekstu izmjena Zakona o vodama, a u petak o izmjenama Zakona o obradi podataka o putnicima u zračnom prometu.

  • +3
Glasanje u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba na novoj sjednici Sabora želi otvoriti niz aktualnih tema, pa tako primjerice Klub SDP-a i Klub zeleno-lijevog bloka traže osnivanje istražnog povjerenstva zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja. Klub Socijaldemokrata želi zaključkom obvezati Vladu da uvede spolni odgoj u osnovne i srednje škole, a Klub Most predlaže izmjene zakona kako bi se uveo univerzalni dječji doplatak. Katarina Peović (Radnička fronta) traži zakonske izmjene kako bi se regulirao rad digitalnih platformi, a Klub IDS-a učinkovitije sprečavanje bespravne gradnje. Hrvatski sabor će zasjedati 14 tjedana, do 14. srpnja, ustavnog roka za redovito zasjedanje. Na dnevnom redu za sada su 164 točke, od kojih neke čekaju na raspravu od početka 2021. godine.