MALI MAESTRO

Gotovac i Stanić oslobođeni optužbi

10.02.2009 u 13:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić nepravomoćno su na zagrebačkom Županijskom sudu u slučaju 'mali maestro' oslobođeni optužbe za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na te zlouporabe

Gotovac je oslobođen USKOK-ove optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue.

Drugooptuženi Stanić se teretio da je dao mito i poticao Gotovca na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda.

Stanić, koji je sudu platio dva milijuna kuna jamčevine kako bi se branio sa slobode, nije se pojavio na izricanju presude sudskog vijeća pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića. Gotovac je bio u sudnici.

I Gotovac i Stanić branili su se da pogodovanja ni podmićivanja nije bilo, napominjući pritom da ih već osam godina veže i prijateljstvo.

Akcija 'Maestro', odnosno policijsko-uskočka tajna istraga korupcije u HFP-u doživjela je vrhunac u lipnju 2007. kada su uhićena trojica potpredsjednika Fonda i još nekoliko osoba. USKOK je sredinom veljače prošle godine podigao optužnicu, a uz Stanića i Gotovca, čiji je slučaj naknadno izdvojen, na optuženičkoj se klupi našlo još osmero optuženika kojima se sudi pred drugim sudskim vijećem u postupku nazvanom 'veliki maestro'.

Uskok će se žaliti na presudu.