FINANCIJSKI IZAZOVI

Gospić težim proračunom plaća europski ceh

25.01.2014 u 08:12

Bionic
Reading

Proračun Grada Gospića za 2014. godinu težak je 75 milijuna kuna i veći je od prošlogodišnjeg za 12,3 posto. To povećanje prvenstveno se odnosi na realizaciju kapitalnih projekata vezanih uz zaštitu okoliša i sve zahtjevnije standarde EU u tome smislu

Bitno je, drži gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić, da je gradski proračun za 2013. godinu okončan bez deficita, te da su obveze Grada Gospića u odnosu na prethodnu godinu smanjene za čak 40 posto i podmiruju se u zakonskim rokovima. Ono što Krmpotić izdvaja kao pozitivni pomak je osnivanje novog komunalnog poduzeća, odnosno dijeljenje Usluge na dva poduzeća: Uslugu i Komunalac.

Ovim razdvajanjem uvelike će se poboljšati rad vezan za funkcioniranje vodoopskrbe, skrb o otpadu i kanalizaciji, tako da bi, kada je riječ o otpadnim vodama, u 2014. godini trebao proraditi i sustav kolektora te će biti izvedeni završni poslovi na sanaciji odlagališta komunalnog otpada Rakitovac. U planu je da se tijekom 2014. godine u naselju Lički Osik obnovi sedam stambenih zgrada, da se izrade i obnove novi kilometri cesta te izgradi novi dječji vrtić u Pazariškoj ulici, kazao je gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić.

Ne manje važno je izdvojiti da će Grad Gospić osigurati besplatan prijevoz učenicima srednjih škola, gradit će se nova Gradska knjižnica, a tu je i produljeni boravak za osmoškolce, kao i studentske stipendije i mogućnost učenja za polaganje državne mature.

Zamjenica gradonačelnika Marta Grgurić kaže da su prilikom Dječjeg tjedna obećali jednom razredu OŠ dr. Jure Turić nabavku tableta za modernije učenje, što je realizirano i pokazalo se kao pun pogodak jer djeca imaju više vremena za rad i kreativno izražavanje. Za stanove iz sustava POS-a interes je već iskazalo 25 mladih obitelji, a jedan od motivirajućih faktora za ovakav oblik rješavanja stambenog pitanja svakako je cijena ovih stanova čiji će četvorni metar biti najjeftiniji u RH i iznosit će svega 800 eura.