DRAMATIČAN VIKEND

Gorska služba izvlačila ljude iz snježnih nanosa

04.02.2013 u 09:47

Bionic
Reading

Zbog snježnog nevremena, HGSS je u nedjelju imao čak četiri intervencije na području Dinare i Kamešnice

Ovog vikenda snježno nevrijeme iznenadilo je mnoge izletnike, ali i mještane koji su boravili na tom području na kojem ima veliki broj kućica za odmor. U pokušaju povratka u dolinu sa svojim vozilima, oni su ostali u planini zameteni u snježnim zapusima i blokirani pa su zbog velike hladnoće i noći koja se približavala uputili poziv u pomoć HGSS-u. Prvi poziv došao je s Dinare danas u 10 sati. Radilo se o zarobljenom autu sa četvero izletnika u snježnom smetu na području Ravnog Vrdova koje se nalazi na oko 1.000 m nadmorske visine.

U akciju spašavanja žurno su upućena dva terenska vozila s pet pripadnika Obavještajne točke Sinj i Stanice Split. Dolaskom na teren utvrđeno je da je vozilo nemoguće izvući zbog prevelikog snijega te je odlučeno da se unesrećeni što prije utople i evakuiraju prema Sinju.

U međuvremenu su došle još dvije dojave pa su spašavatelji imali pune ruke posla. Jedna s područja Kamešnice o također zametenom automobilu s troje zarobljenih, te sa Dinare gdje se radilo o sedmorici zarobljenih i ugroženih. Ove akcije su završene do 19 sati.

Međutim, ubrzo je došla i četvrta dojava o bolesniku kojeg treba spustiti također s područja Dubovih vrata. U pomoć je upućena i ralica kako bi olakšala stanje na terenu, stoji na stranicama HGSS-a.