Gorko je novo slatko

Gorko je novo slatko

27.02.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Zeleno je zeleno je zeleno je ... zeleno :). Proljeće je sve bliže, zeleno je ponovo u modi. Zato - jedite gorko i zeleno.

Provela sam vikend u joga školici i odslušala predavanje ayurvedskog stručnjaka dugokosog i naočitog Dubravka Harapina. Nisam spakirala kofere i odletjela u Indiju, niti ću, ali sam počela razmišljati. Intenzivno i produktivno!

Čeprkajući, nakon predavanja, po sajtovima o ayurvedi i prehrani naišla sam na neke činjenice; poput toga da je gorak okus zapravo jedan od najljekovitijih.
Nalazi se u namirnicama koje se najviše koriste na prijelazu iz zime u proljeće poput zelenolisnog povrća (kelj, radič, raštika, blitva), đumbira, komorača, češnjaka, aloa vereisl.

Zapadnjačka ga kuhinja sve više uvodi u prehranu iako preferira sladak i slani
okus u svojim jelima. Proljeće dolazi polako i sigurno, tržnice se zelene i vrijeme je za - zeleno prehrambeno čišćenje. Iako ne volim riječi poput toksini, detoksikacija, čišćenje, jer se osjećam kao hodajuća, bolesna nečist koju je potrebno dobrano izribati izvana i iznutra. Uglavnom, povezujem te termine s nasiljem! Radikalno? Možda malkice, ali smatram da je ljudsko tijelo samo po sebi savršen mehanizam kojemu samo treba malo pomoći da izvrši vlastite akcije - čišćenja.

Zato ću, nakon što sam se jučer najela svega i svačega, uglavnom slanoslatkokiselog, danas jesti zeleno, jer imam potrebu i osjećam da mi treba gorčine. Ćimule kupusa i raštike s češnjakom, maslinovim ili sezamovim uljem i tu i tamo kojim kuhanim, mladim krumpirom ... mljac!

Slušati vlastito tijelo uvijek je najbolja stvar/medicina. Onda i čeprkanje po ajurvedskim sajtovima (preporučujem Dubravkov i Tanjin) bude užitak, proširivanje horizonata, a ne još jedna nabrijana, blickrig akcija nad samim sobom!


Veselite se laganijoj prehrani koja nam predstoji, salaticama, zelenim juhicama, varivima, svježim začinima i svemu zelenom ;)

Promislite i o sadnji! Farma na vrhu zgrade ili samo mali vrt sa svježim začinima
na balkonu?

Neka vam ovi njujorčani posluže kao inspiracija za takve i slične akcije