poseban interes

Gorani imaju ideju kako privući liječnike u svoj kraj

06.02.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija i goranski gradovi i općine razmatraju mogućnost formiranja zajedničkog fonda, namijenjenog poticajnu liječnika na život i rad u Gorskom kotaru, rečeno je na sjednici Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika održane u utorak u Fužinama

Župan Zlatko Komadina je nakon sjednice izjavio da je riječ o preventivnom sastanku na kojem se razgovaralo o zdravstvenoj zaštiti u okolnostima općeg nedostatka liječnika te je stanje na području Gorskog kotara ocijenio zadovoljavajućim.

Govoreći o nedostatku logopeda, rekao je da postoji izražena potreba u vrtićima i u školi te smatra da će se u nekoliko mjeseci iznaći rješenje. Podsjetio je da je na Sveučilištu u Rijeci pokrenut studij logopedije, a na sjednici je predloženo i osnivanje programa stipendiranja studenata koji bi došli živjeti i raditi u Gorski kotar.

Gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić je, govoreći o nedostatku logopeda, istaknula da treba povećati upisne kvote i mlade motivirati većim plaćama i rješavanjem stambenog pitanja te je naglasila da goranske jedinice mogu osigurati odgovarajuće uvjete kandidatima koji se jave.

Načelnik Fužina David Bregovac izvijestio je da je dogovoren sastanak s logopetkinjom iz Rijeke kojoj će se ponuditi natprosječni materijalni uvjeti. Rekao je da će osigurati uvjete stručnjacima, no, da to financijski opterećuje proračune goranskih gradova i općina pa će imati manje za ulaganja u infrastrukturu i drugo.

Smatra da bi država trebala poduprijeti i prepoznati Gorski kotar i druge ruralne krajeve kao područja od posebnog interesa za ulaganja te poduprijeti ljude da dođu živjeti u taj kraj. Smatra da bi jedna od mjera mogla biti i da stanovnici Gorskog kotara primaju plaću u bruto iznosu.

Župan Komadina najavio je da će se o razvoju plinske mreže razgovarati na sljedećoj sjednici, kad budu pripremljeni dokumenti, no, da je na tom području potrebno puno kilometara cjevovoda, a mala je potrošnja pa komercijalnog interesa za razvoj plinske mreže baš i nema.