UZ PROTIVLJENJE HDZ-A

Goran Radman izabran za ravnatelja HRT-a!

26.10.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Sa 92 glasa za, 21 protiv i jednim suzdržanim, Sabor je potvrdio da će novi ravnatelj HRT-a biti Goran Radman. Iako se vladajuća koalicija složno založila za Radmana, HDZ je u raspravi koja je prethodila glasovanju još jednom apelirao da se postigne politički konsenzus

'Ovo je zadnji čin serijala i sapunice koja je počela izmjenama Zakona o HRT-u. Dosta puta smo imali priliku o tome govoriti. Svi smo željeli i pozivali se na javnu televiziju koja će biti preslika hrvatskog društva, koja će zastupati različita politička mišljenja i stavove. Inzistirali smo do danas na konsenzusu i inzistirat ćemo na tome i dalje i ne mora vam se sviđati. No, inzistirat ćemo što smo u zakonu iz 2010. sami predlagali', kazao je u ime HDZ-a Jasen Mesić

Spočitnuo je vladajućima što se već odavno znalo da će Radman biti izabran, a to se moglo vidjeti iz pisanja medija.

'Jasno je bilo jer su se tada završavali poslovi u drugim firmama i pripremalo se za novu funkciju. Cijenimo menadžerske sposobnosti Radmana, no on bi imao veći kredibilitet da je izabran konsenzusom', kazao je Mesić.

Poručio je da nam 'javna televizija iz 60-ih i 70-ih godina nije uzor' i da 'HDZ to ne bi želio od javne televizije u trenutku kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju'.

Odgovorio mu je u ime kluba zastupnika SDP-a nezavisni zastupnik Josip Kregar, kazavši kako HDZ ne bi trebao u pitanje dovoditi stav Odbora za medije koji nije Radmana predložio po političkim kriterijima.

'Radman ima podršku i treba dobiti podršku u kući. Slažem se da je konsenzus dobar, no on podrazumijeva i druge stvari. Ako smo ga imali prije, kako vi kažete, zašto smo ga izgubili? Je li to zato što nismo imali konsenzus u uređivačkoj politici? Kažete da politika odlučuje o ravnatelju... Da, mi jesmo politika, ali nema drugog tijela koje može bolje predstavljati volju građana. Mi ovdje biramo najboljeg od prijavljenih kandidata', kazao je Kregar, pohvalivši Radmana zbog njegove sposobnosti, razumnosti, iskustva i ambicije.

Kregaru je replicirao HDZ-ov Dujomir Marasović. 'Novi ravnatelj trebao bi biti iz provenijencije katoličkog intelektualca jer je to provenijencija većine naroda, a vaši su kriteriji samo politika, ateizam i prošlost iz socijalizma', rekao je Marasović.


HDZ-ovcu je odgovorio SDSS-ov Milorad Pupovac podsjetivši ga da je Hrvatska sekularna država te da ne postoje religijske skupine koje bi trebale biti zastupljenije.

'Odluka Odbora da predloži Radmana je dobra odluka jer je on čovjek koji pozna televiziju i pozna taj medij, a pozna i nove medije koji su došli nakon generacije radija i televizije', poručio je Pupovac.

Odgovorio je i HDZ-ovcima na njihovo traženje političkog konsenzusa. 'Nije bilo ni do sada konsenzusa. Bilo je povremenih ad hoc dogovora. Svatko je na HRT-u imao svoju busiju i novinara, ali to nije konsenzus, nego preslikavanje političke scene na HRT', kazao je Pupovac.

Nakon izbora glavnog ravnatelja, saborski su zastupnici među 30-ak predloženih kandidata izabrali i novo Programsko vijeće HRT-a.

Tako će televizijski i radijski program ubuduće kontrolirati - Josip Jelić (umirovljeni liječnik i aktualni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa), Bruno Kragić (predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara i donedavni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža), Ivica Maštruko (bivši saborski zastupnik, diplomat i veleposlanik pri Svetoj stolici, u Italiji i Sloveniji), Marina Mučalo (bivša novinarka Hrvatskog radija i aktualna profesorica Fakulteta političkih znanosti na kolegijima vezanim uz radijsko novinarstvo), Nina Obuljen Koržinek (bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture gdje je bila zadužena za područja kulture i medija), Arsen Oremović (kolumnist i filmski kritičar, bivši novinar Večernjeg lista i urednik u Forumu), Sanja Ravlić (bivša zaposlenica HTV na poslovima režije i produkcije i aktualna savjetnica u Hrvatskom audiovizualnom centru), Neda Ritz (dugogodišnja zaposlenica HRT-a, bivša glavna ravnateljica HTV-a i urednica Kulturnog programa HTV-a) i Zoran Šangut (predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.).

Što se pak tiče Nadzornog odbora HRT-a, saborski Odbor za medije jučer se usuglasio samo oko dva člana Gorana Krmpotića i Viktora Gotovca, no nijedan od ostalih kandidata nije udovoljavao uvjetu da dolaze iz medijske struke, pa će za druga dva od četiri člana biti raspisan novi natječaj. S obzirom da je Sabor odlučio pričekati kraj tog natječaja zastupnici nisu danas glasali o dva već usuglašena kandidata.