POVIJESNA ODLUKA

GONG poziva građane na referendum o pristupanju EU

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2012 12:44
  • Objavljeno 21.01.2012 u 11:53
referendum eu

referendum eu

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Povodom referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, GONG poziva građane da iziđu na birališta i ostvare svoje pravo glasa

GONG apelira na sve poslodavce čiji će zaposlenici raditi u nedjelju da im osiguraju slobodno vrijeme za ostvarivanje njihova biračkog prava.

GONG poziva nadležna povjerenstva za provedbu referenduma da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. Sjedišta Povjerenstava za provedbu državnog referenduma dostupna su na ovoj internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva

U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati. Popis osoba ovlaštenih za vođenje popisa birača nalazi se na ovim internetskim stranicama Ministarstva uprave

Iako referendumska šutnja nije propisana, Obvezatna uputa DIP-a zabranjuje kampanju u krugu od 50 metara od biračkog mjesta. Pozivamo sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju.

Tristotinjak GONG-ovih promatrača raspoređeno je na 253 glasačka mjesta te organizirano u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj (nisu uključena glasačka mjesta u inozemstvu). Oni će dojaviti rezultate glasanja s glasačkih mjesta odabranih na temelju uzorka u skladu s međunarodno priznatom i prakticiranom PVT metodologijom (parallel vote tabulation), što u prijevodu znači paralelno prikupljanje i obrada glasova.

Napominju da će, sukladno najavama Državnog izbornog povjerenstva, na glasačkim mjestima biti i oko 1300 promatrača akreditiranih od strane drugih udruga i političkih stranaka.

Na kraju, za sva pitanja i informacije o procesu referenduma, kao i o lokacijama biračkih mjesta, nadležno je Državno izborno povjerenstvo (telefoni: 01 4569 712 ili 01 4569 713, www.izbori.hr).

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi