zatvoren prostor

Gong ponovno traži uklanjanje ograda s Markova trga, zamjeraju i Milanoviću

05.12.2023 u 11:19

Bionic
Reading

Udruga Gong ponovno je zatražila da se ukloni ograde s Markova trga, referirajući se na izjavu premijera Andreja Plenkovića da taj prostor do daljnjeg ostaje zatvoren za javnost dok predsjedniku Zoranu Milanoviću zamjeraju što je "podržao" ograde pred institucijama

Gong je ocijenio u utorak u priopćenju da se ograde na Markovom trgu nalaze zbog Plenkovićeve samovolje, a za Milanovića su rekli da podržava barikade pred hrvatskim institucijama i klizanje Hrvatske u policijsku državu, umjesto da se suprotstavi Plenkovićevoj odluci.

Nakon duže od tri godine od napada pred zgradom Vlade pri čemu je ranjen jedan policajac, Markov trg prošle nedjelje je konačno otvoren za slobodno kretanje građanima i građankama, ali samo jedan dan zbog održavanja mise u obnovljenoj crkvi svetog Marka, kažu u Gongu.

Ističu da je Plenković najavio da Markov trg ostaje zatvoren do daljnjeg zbog navodne ugroze koju je, kažu u Gongu argumentirao “ekstremistima” među prosvjednicima u Slavoniji.

Za Milanovića Gong kaže da "pod krinkom omalovažavanja Plenkovića, ponovno drži ljestve HDZ-ovim odlukama i nedemokratskim praksama, poput ograđivanja javnog prostora te podupire slabljenje demokracije i klizanje Hrvatske u policijsku državu".

Gong je pozvao saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, saborske klubove i pučku pravobraniteljicu da im se pridruže u zahtjevima prema Vladi da ukloni ograde te osigura sigurnost dužnosnicima i građanima na Markovom trgu, ali i ustavom zajamčene slobode kretanja i okupljanja.

Podsjećaju da su u srpnju zatražili od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ograda na Markovom trgu, čiji ishod još čekaju.

Uz to, su kažu više puta apelirali na Sabor i Vladu da se sigurnost dužnosnika i građana i građanki može osigurati i bez ograđivanja cijelog trga na Gornjem gradu na način koji će zaista štititi institucije i građane bez ugrožavanja ustavnih prava.

Napominju da su im MUP i Sigurnosno obavještajna agencija ranije odgovarali da je Trg zatvoren zbog opasnosti od ponavljanja napada, a da je razina opasnosti klasificirana kao povjerljiva te su poručili da javnost ima pravo znati sve činjenice o razini opasnosti.