dan hrvatskog sabora

Gong: Oligarhija vlada pomoću političke trgovine

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2019 12:42
  • Objavljeno 30.05.2019 u 12:42
Izvršna direktorica Gonga Jelena Berković

Izvršna direktorica Gonga Jelena Berković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Gong je u četvrtak u povodu Dana Hrvatskog sabora ispred te zakonodavne institucije upozorio da sadašnji saziv Sabora najviše dovodi u pitanje smisao parlamentarnog predstavništva i rezultata izbora, ustvrdivši da 'danas imamo oligarhiju koja vlada pomoću političke trgovine'

Članovi Gonga su pritom ispred Hrvatskoga sabora izložili maske političara, kako su istaknuli, odgovornih za urušavanje povjerenja građana u izborne rezultate i demokraciju.

'Došli smo do toga da imamo oligarhiju koja, ne kao politička manjina nego kao manjina temeljena na političkoj trgovini, donosi odluke izbjegavajući bilo kakvu odgovornost prema građanima', rekla je izvršna direktorica Gonga Jelena Berković.

Gong je 2003. nagrađen Zlatnim grbom Hrvatskog sabora za poseban doprinos razvoju parlamentarizma, demokracije, tolerancije, snošljivosti i zaštite ljudskih prava, stoga, kaže Berković, ima posebnu odgovornost upozoriti da sadašnji saziv izdaje temeljnu poantu parlamentarizma.

Berković je upozorila da su danas, 29 godina nakon uvođenja višestranačja, u Hrvatskom saboru oboreni svi rekordi u broju zastupnika koji su promijenili klubove, neki i više puta.

Način na koji Andrej Plenković održava parlamentarnu većinu urušava povjerenje građana u izborne rezultate i demokraciju, ustvrdila je.

Većinu osiguravaju optuženici za korupciju

'Vladajuću većinu osiguravaju optuženici za korupciju Milan Bandić i Tomislav Saucha. Upravo je Saucha, za kojeg su glasali SDP-ovi birači, svojim glasom spasio od smjene ministra financija Zdravka Marića i sačuvao HDZ-ovu Vladu. A HNS, koji je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om, postao je novi koalicijski partner vladajućima. Saborski klub zagrebačkog gradonačelnika počeo je gomilati 'žetončiće' pa danas imaju 11 zastupnika iako su građanke i građani birali dva', kazala je.

Poručila je da izbori nisu jedini način da birači iskažu svoje mišljenje te da od saborskih zastupnika treba zahtijevati da budu otvoreniji, transparentniji i da odgovaraju za svoja djela ili propuste.

Pritom je navela primjer Europskog parlamenta, gdje se rezultati glasanja objavljuju u stvarnom vremenu, dok na stranicama našeg Sabora nedostaju temeljni podaci.

'Primjerice, rezultati glasanja o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću ni danas nisu objavljeni, samo podatak 75 zastupnika glasalo je za, a 75 protiv. Kao da zastupnici pred građanima žele sakriti svoju ulogu u epizodi koja je umalo srušila Vladu', dodala je Berković i podsjetila kako Saboru i dalje nedostaju etički kodeks i kultura komunikacije.

'Želimo Sabor u kojem nećemo slušati nasilne poruke, poruke koje isključuju druge, što se onda preslikava i na javnu komunikaciju. Želimo da mladi imaju bolje političke predstavnike', poručila je Berković izrazivši nadu da će trend stalnog pada povjerenja građana u institucije napokon biti zaustavljen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!