odgovorili na prozivke

Ministarstvo uprave: Neutemeljenim izjavama Gong urušava povjerenje građana

24.05.2019 u 22:31

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave je, u skladu sa zakonskim obvezama, objavilo sve obvezne kao i dodatne statistike birača, izvijestili su u petak iz tog ministarstva reagirajući tako na prozivke nevladine udruge Gong da uoči izbora za Europski parlament nisu javno objavili broj birača po biračkim mjestima kako je to bila praksa na proteklim izborima.

"Ni dosad nije bila praksa da se uz obvezne, zakonom propisane statistike, dodatno objavljuju i statistike broja birača po biračkim mjestima kad je cijela država jedna izborna jedinica te su ti navodi izrečeni od predstavnika Gonga netočni“, uzvratilo je Ministarstvo uprave prozivajući Gong da neutemeljenim izjavama urušava povjerenje građana.

Izvijestili su također kako nisu smatrali potrebnim biračima prezentirati jedne te iste podatke i po biračkim mjestima budući da su već objavljeni podaci o broju birača po općinama i gradovima jer bi isto predstavljalo suvišnost, a moglo bi dovesti birače i u zabunu.

"Napominjemo i kako je dosadašnja praksa bila objavljivati statistiku birača po glasačkim mjestima prilikom provedbe izbora zastupnika u Hrvatski sabor, a ne za Europski parlament“, poručili su iz Ministarstva uprave.

Ministarstvo uprave je u skladu sa zakonskim obvezama objavilo obvezne statistike kao i neke dodatne statistike za koje smatra da će pridonijeti informiranju građana, napomenuli su u priopćenju upućujući na poveznicu.

Također dodaju kako je 502.000 obavijesti poslano putem sustava e-Građani u osobni korisnički pretinac (OKP) u kojem se građane informira o njihovom biračkom mjestu.

Dodatno su provjere moguće putem aplikacije.