KORAK NAPRIJED, ALI...

GONG o 'Baukovim zakonima': Ne rješavaju korupciju

06.12.2012 u 16:26

Bionic
Reading

Nevladina udruga GONG pozdravila je usvajanje paketa od pet 'Baukovih zakona' koje je Vlada proslijedila na usvajanje Saboru, ali tek kao prvi korak prema obećanoj cjelovitoj i sustavnoj reformi izbornog zakonodavstva. Ministar uprave Arsen Bauk pohvaljen je jer je konačno pokrenuo sređivanje registra birača i osigurao transparentnost financiranja izbornih kampanja, no u GONG-u tvrde da još uvijek nije spriječena korupcija na lokalnoj razini

'Najveći rizik je u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koji je izrađen temeljem političkih kompromisa i interesa gradonačelničkog lobija, a na štetu uloge predstavničkog tijela koja je smanjena', smatra Dragan Zelić iz GONG-a i poziva da se do usvajanja u Saboru zakon izmijeni i da se odustane od 'faraonskih' ovlasti gradonačelnika.

Konkretno, da imenovanja u javnim ustanovama, komunalnim tvrtkama i lokalnim medijima i dalje budu u nadležnosti gradskih i općinskih vijeća.

Kao još jedan bitan propust u Baukovim zakonima, Zelić vidi činjenicu da kandidiranje na izborima nije zabranjeno osobama osuđenim za teška kaznena djela - od ratnih zločina do gospodarskog kriminala i ratnog profiterstva.
'Ovih pet zakona zbilja jesu napredak, no Vlada ne smije stati na prvom koraku već urediti pitanje većeg utjecaja birača putem referenduma, ali i pitanja izbornog modela, izbornih jedinica i uloge medija u praćenju izbora', smatraju u GONG-u.

'Također, pozivamo Vladu da osigura puno veću transparentnost i javnost rada lokalne uprave, što je također trebalo biti riješeno ovim zakonima', zaključuje Zelić.