PVT REZULTATI POTVRDILI TREND

GONG: Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, HDZ 46

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 04.12.2011 23:58
  • Objavljeno 04.12.2011 u 22:56
kukuriku_izbori1-211111

kukuriku_izbori1-211111

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo

Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, a HDZ 46 zahvaljujući Željku Kerumu, Vesni Škari Ožbolt i dijaspori, pokazuje GONG-ova izborna projekcija. Naime, riječ je o PVT rezultatima glasanja na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka, a u uzorak je uključeno ukupno 160.797 glasova

Nakon rezultata izlaznih anketa i prvih privremenih rezultata Državnoga izbornog povjerenstva, GONG je objavio PVT rezultate glasanja na biračkim mjestima, i to na temelju rezultata na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka prema međunarodno priznatoj i prakticiranoj tzv. PVT metodologiji (parallel vote tabulation) što znači paralelno prikupljanje i obrada glasova. Svakako valja naglasiti da se, za razliku od izlaznih anketa (exit polls) koje služe predviđanju rezultata, metodologijom PVT prikupljaju službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu što prvenstveno služi verifikaciji službenih rezultata. Dakle, rezultati izlaznih anketa rezultati su intervjua s biračima, a PVT rezultati glasanja na biračkim mjestima

Promatrači su bazirani na 443 biračka mjesta odabrana na temelju statistički određenog uzorka, a u uzorak je uključeno ukupno 160.797 glasova i prema PVT rezultatima dobivenima na tom uzorku, dakle, Kukuriku koalicija osvaja 78 mandata, a HDZ 33 plus pet zahvaljujući savezu s Kerumom i još pet savezu s Vesnom Škare Ožbolt. Za pretpostaviti je da će i tri mandata u dijaspori pripasti HDZ-u što onda i znači ovu brojku od 46 mandata, međutim, prema trenutačnim podacima iz DIP-a jedan bi od tih triju mandata u dijaspori mogao pripasti HSP-u.

Na četvrtom mjestu su laburisti sa sedam mandata, koje potom slijedi HDSSB s pet mandata te potom nezavisna lista don Ivana Grubišića, koji je osvojio dva mandata. Detalje po izbornim jedinicama i rezultate ostalih možete pogledati na stranici GONG-a, koji upozorava da je u ovom izračunu pogreška može biti najviše dva mandata – u odnosu na SDSS u 9. jedinici te HSS u 7. jedinici, koji su unutar statističke pogreške, a blizu praga. K tome, Kukuriku može dobiti maksimalno dva dodatna mandata.

Podsjetimo, prema prvim privremenim i nepotpunim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, Kukuriku koalicija osvaja 76 mandata, HDZ 50, a na trećem su mjestu Hrvatski laburisti sa sedam te na četvrtom HDSSB sa šest zastupničkih mjesta.

Ti su podaci podložni promjeni s obzirom na to da DIP na svojim internetskim stranicama svakih 15 minuta objavljuje svježe podatke s obrađenih biračkih mjesta, a prve službene privremene rezultate dat će iza ponoći na 'tradicionalnoj' konferenciji za novinare na kojoj će se dati službeni rezultati o broju obrađenih biračkih mjesta i rezultatima do tog trenutka.

Izlazne ankete, koje je za tri nacionalne televizije provela agencija Ipsos Puls, a u kojima nisu bila obuhvaćena i biračka mjesta u dijaspori, predviđale su da će Kukuriku koalicija osvojiti 83 mandata, a HDZ 40.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi