UTJECALI NA REZULTATE?

GONG podnio kaznenu prijavu zbog namještanja lokalnih izbora

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 21.07.2017 12:25
  • Objavljeno 21.07.2017 u 12:06
Vrlika

Vrlika

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

GONG je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kaznenih radnji koje su utjecale na rezultat proteklih lokalnih izbora u Vrlici tako da je mandat u Gradskom vijeću Vrlike dodijeljen vijećniku HDZ-a koji na njega nije imao pravo, priopćili su danas iz GONG-a. Na temelju dojava građana koje je GONG provjerio, očekuje se istraga DORH-a

U postupku kandidiranja netko je nezakonito, umjesto samog kandidata, dopisao njegovu pripadnost nacionalnoj manjini suprotno njegovoj volji i opredjeljenju iskazanoj u registru birača - jedinom relevantnom registru o nacionalnoj pripadnosti u izbornom procesu, a s ciljem osvajanja još jednog mandata koji pripada nacionalnoj manjini, upozoravaju iz GONG-a.

K tome, GONG je zatražio postupanje DORH-a zbog dva birača koji su navedeni da su glasali kod kuće ili uz pomoć drugih, a što ti birači sami demantiraju; zbog kršenja prava na tajnost glasanja fotografiranja netom ispunjenog glasačkog listića od strane člana biračkog odbora te zbog nestanka tri primjedbe promatrača koje su uredno urudžbirane nadležnom izbornom povjerenstvu.

Zaključno, GONG očekuje da DORH poduzme sve radnje kako bi se rasvijetlili navedeni slučajevi u svrhu zaštite integriteta izbornog procesa te slanja poruke svim sudionicima izbornog procesa da će kršenje Kaznenog zakona biti sankcionirano. Kaznena djela ne smiju postati normalan dio izbornog procesa.

Ovakvi slučajevi ponovno alarmiraju i ukazuju na urušavanje izbornog procesa što se može spriječiti proaktivnom ulogom Državnog izbornog povjerenstva i ostalih tijela za provedbu izbora, boljom edukacijom biračkih odbora, unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva te sankcioniranjem ovakvih djela.

Detaljnije informacije nalaze se u pritivku.

Dokument: "Kaznena prijava - GONG"

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!