STRIPTIZ ZA MERKEL

Golišave plesačice u lovu na demokršćanske glasove

11.09.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Stranka kancelarke Angele Merkel, CDU, organizirala je na predizbornom skupu u Düsseldorfu erotski plesni show s golišavim plesačicama, što se baš i ne čini u skladu s obiteljskom tradicijom demokršćana

Njemački se mediji već tjednima žale na to da je predizborna kampanja neuzbudljiva, umrtvljena i bez polarizirajućih tema, što pripisuju strategiji kancelarke Angele Merkel koja želi izbjeći bilo kakvu raspravu o ideologiji ili kontroverznim temama. Cilj je da njemački narod ponovno izabere smirenu fizičarku, a s obzirom na to da Merkel ima ogromnu popularnost u javnosti, njezini savjetnici smatraju da bi se naglašavanjem političkih sadržaja moglo samo izgubiti na podršci.

U jednoj tako personaliziranoj, ali i eutanaziranoj kampanji novinari i njemačka javnost od konzervativnog i obiteljski orijentiranog CDU-a ne bi očekivali da će za svoje vjerne glasače organizirati erotski plesni show, no baš to se dogodilo na velikom skupu stranke i simpatizera u Düsseldorfu. Merkel je uspjela privući oko sedam tisuća podržavatelja u diseldorfsku arenu koja broji oko 13 tisuća mjesta, a da bi se stranačka baza učinila strpljivom čekajući nastup zvijezde večeri, ponuđene su joj golišave plesačice kao razonoda.

Naime motivirati glasače da doista izađu na glasanje najveći je zadatak kampanje Angele Merkel, čiji CDU u svim anketama dobiva 40 i više posto (dok se glavni rival SPD muči oko 25 posto), pa bi se moglo dogoditi da mnogi podržavatelji kancelarke na izborni dan ostanu kod kuće smatrajući da je pobjeda demokršćana zagarantirana. Zato se one koji su ove nedjelje bili u diseldorfskoj areni počastilo, kako izvještava Der Spiegel, spektaklom - od klasične pop pjesme 'Yesterday' The Beatlesa pa do plesne točke, 'kombinacije Mickey Mouse Cluba i Chippendalesa'.

Vrhunac je ipak bila polugola plesačica koja je u velikom balonu spuštena s plafona dvorane te je 'izvodila neizrecive stvari', kako pišu njemački mediji. Doduše, ironično komentiraju da je to 'svakako bolje od ostarjelog Clinta Eastwooda koji priča s praznom stolicom', ali se čude što se za takvu točku odlučila jedna demokršćanska stranka.