KAJIN UDARA

'Goli otok za ratne profitere'

17.12.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Samo desetak dana prije izbora, predsjednički kandidati razletjeli su se po Hrvatskoj. IDS-ovac Damir Kajin Vukovarcima je govorio o Sanaderu, aferama i privatizacijskoj pljački

'Ne želim građanima davati nikakva lažna obećanja i nade, jer ljudi u Hrvatskoj moraju znati da će 2010. biti još teža nego ova na izmaku. Mislim da će biti teža i od 1995. jer tada smo imali neku nadu, izašli smo iz rata, nismo bili prezaduženi, a ni svjetska ekonomija nije bila u krizi kao danas. Treba znati i da smo samo ove godine u Hrvatskoj izgubili 75.000 radnih mjesta, a da su nam dugovanja ogromna', rekao je predsjednički kandidat Damir Kajin danas u Vukovaru.

Dodao je da nije nikakav jugonostalgičar, ali i da se trebamo svi zapitati što su naši očevi i majke napravili u 40 godina, a koliko toga je napravljeno u Hrvatskoj od 1990. godine.

Ponovio je da su za sadašnje stanje u zemlji najvećim dijelom odgovorni 'najbolji sinovi' domovine koji su u pretvorbi opljačkali državu.

Još je jednom podsjetio na brojne afere poput HAC-a, HEP-a, HPB-a i drugih koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti.

'Smatram da ni jedan od naših 'najboljih sinova' danas ne može dokazati odakle mu prvi milijun. Upravo radi njih smatram da bi ponovno trebao biti otvoren jedan dio Golog otoka gdje bi se našli, ali ovaj put ne zbog političke pripadnosti nego zbog pljačke. Pretvorba je u ratno vrijeme zapravo ratni zločin, a on nikada ne zastarijeva', rekao je Kajin

Osnovne razloge razotkrivanja brojnih afera posljednjih mjeseci vidi u dolasku na ministarsko mjesto Tomislava Karamarka, ali i odlazak Ive Sanadera nakon čega je Državno odvjetništvo konačno moglo početi raditi kako treba.

Mišljenja je da je osnovni razlog otvaranju brojnih afera zahtjev iz EU, a ne inicijativa same premijerke Jadranke Kosor te stoga i očekuje da će bivši premijer pokušati na bilo koji način vratiti se na čelo HDZ-a.

'Mislim da će loš izborni rezultat Andrije Hebranga biti jedan od načina i da bi to Sanader mogao iskoristiti da se vrati na čelo stranke. Možda je jedan od načina da vrati svoj utjecaj u stranci i Vladi ulazak u Sabor gdje bi uz pomoć zastupnika koji su mu odani, a i koje je postavio na listu, mogao nadzirati Vladu i Jadranku Kosor. Za očekivati je i raspisivanje skorih izvanrednih izbora ako Kosor potvrdi svoj mandat u HDZ-u', kazao je Kajin dodajući da gubljenjem utjecaja na državnoj televiziji pada i zadnja linija obrane Ive Sanadera.

Kajin se osvrnuo i na troškove svoje predizborne kampanje napominjući da će u njoj utrošiti ukupno oko 600.000 kuna.

'Od toga je novca 300.000 kuna kredit IDS-a, a supruga i ja smo uložili dodatnih 45.000 kuna. Tim se novcem ne mogu mjeriti s nekima koji će na kampanju utrošiti 20 milijuna, ali ću se zato boriti idejama i stavovima. Gluposti su i informacije po kojima mi Bandić plaća plakatiranje. Ako je to već tako, ja ga pozivam da odmah postavi plakate u Vukovar, Vinkovce i istočnu Slavoniju, jer na dolasku ovamo nisam vidio nijedan', zaključio je Kajin