PORAZNA STATISTIKA U OSIJEKU

Godišnje zaposle od jednog do tri radnika

09.05.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Osječko-baranjski poslodavci prošle su godine prosječno zapošljavali 17 radnika, no veći je broj onih koji su u 365 dana zaposlili od jednog do tri radnika, a jako malo njih koji su otvorili više od 100 novih radnih mjesta, pokazala je anketa osječke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Na osječkom području već se petu godinu provodi anketa među poslodavcima kako bi se prepoznali trendovi u potrebama poslodavaca za različito kvalificiranim radnicima, donosi Glas Slavonije. Anketom je obuhvaćeno 687 poslodavaca koji ukupno zapošljavaju 36.512 radnika, što je polovica ukupno zaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji.

Podaci iz ankete govore da je 569 anketiranih poslodavaca prošle godine zaposlilo 9.379 novih radnika, pa je prosječan broj zaposlenih po poslodavcu bio 17 radnika. Međutim, većina poslodavaca, njih ukupno 228, zapošljavali su od jednog do tri radnika.

Među ostalima, 166 poslodavaca zapošljavalo je između četiri i devet radnika, 141 poslodavac između 10 i 49 radnika, 18 poslodavaca zaposlilo je do 99 radnika, a samo 16 poslodavaca više od 100 radnika

Skoro polovica anketiranih poslodavaca zapošljavala je na neodređeno vrijeme, što je pokazatelj da su, u usporedbi s prethodnom godinom, poslodavci optimističniji kod novog zapošljavanja.

Zamijećeno je i zaustavljanje trenda po kojem su poslodavci počeli odustajati od prakse mijenjanja ugovora o radu na određeno vrijeme ugovorom o djelu

Porazan je i podatak da žene i dalje imaju manju mogućnost zapošljavanja od muškaraca, pa u Zavodu za zapošljavanje navode kako je posljednjeg dana prošle godine kod anketiranih poslodavaca bilo zaposleno 46,9 posto žena, što je gotovo identičan postotak njihova udjela u novom zapošljavanju.

Ipak, kod zapošljavanja na neodređeno vrijeme poslodavci su više zapošljavali žene od muškaraca, odnosno to su činili u 57,1 posto slučajeva ukupnog zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

Zamjetna je i diskriminacija pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, pa je tijekom prošle godine ukupno devet poslodavaca zaposlilo samo 12 osoba s invaliditetom, što je jedna od 782 novozaposlene osobe.