BRANITELJSKE BROJKE

Glogoški ispunio obećanje, pokazao svoju anketu

11.03.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Većina hrvatskih građana podržava prosvjed u Savskoj i zahtjev za smjenom ministra branitelja Predraga Matića, rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, predstavljajući u srijedu rezultate ankete u režiji branitelja koji već više od četiri i pol mjeseca prosvjeduju pred resornim ministarstvom

Prosvjede hrvatskih branitelja u Savskoj podržava 53,65 posto građana, protivi im se 38,93 posto dok je neodlučnih 7,42 posto - prema anketi koju je na uzorku od 2.520 građana telefonski provela agencija 2x1 komunikacije od 5. do 9. ožujka. Naručitelj ankete je portal direktno.hr, a Glogoški ju je ocijenio neovisnom i vjerodostojnom, za razliku od RTL-ove ankete, prema kojoj prosvjed branitelja podržava svega 34,4 posto građana.

Zahtjev branitelja za ostavkom ministra Predraga Matića, po 'braniteljskoj' anketi, podržava 64,01 posto ispitanika, protivi mu se njih 29,92 posto, a neodlučnih je 6,07 posto. Također, 54,96 posto ispitanih smatra da većina medija iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu i veteranima dok ih to ne misli 38,97 posto, a neodlučnih je 6,07 posto.

'Hrvatski branitelji pokušavaju se prikazati kao lažni branitelji, lažni invalidi, paraziti ove države, pijanci, drogeraši, nasilnici u obiteljima, međutim vidimo kakav stav ima hrvatska javnost prema hrvatskim braniteljima', rekao je Glogoški.

Molba Glavašu: Prekini štrajk glađu!

'Svjedoci smo, nažalost, da su oni koji su držali argumente, dokumentaciju i optužnice za one koji su počinili zločine u Domovinskom ratu u ladicama danas kandidati za ustavne suce. To je za nas neprihvatljivo', izjavio je Glogoški, naknadno precizirajući da je mislio na bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Cirkusom u hrvatskom pravosuđu nazvao je situaciju sa slučajem Branimira Glavaša, ali i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U ime branitelja, pozvao jeGlavaša da prekine štrajk glađu i počne piti. 'Nek' onima koji s užitkom čekaju da umre u zatvoru, kaošto je umro Đuro Brodarac, ne priušti to zadovoljstvo', poručio je Glogoški.

Na današnjoj presici u šatoru govorio je i Damir Buljević, predsjednik osječko-baranjske podružnice Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

'Danas Branimir Glavaš u Remetincu sedmi dan štrajka glađu. Sedmi dan ne uzima vodu. Što je bilo s Đurom Brodarcem? U Osijeku je, nažalost, preminuo. Zbog čega? Zbog optužbi za neke zločine u Sisku, zbog nehumanog odnosa prema njemu u osječkom zatvoru. Kakva sudbina čeka danas generala, zapovjednika obrane Osijeka Branimira Glavaša? Čeka li ga slična sudbina? Zašto neki u Hrvatskoj danas jedva čekaju da prozovu naše generale, naše branitelje, da se jednostavno zlu raduju i da mogu reći da je žrtva jednako agresor?', zapitao se Buljević. Po njemu, inače, 'Hrvatska vojska nije počinila nikakve zločine u Domovinskom ratu'.

'Zapovjedna odgovornost je prošlost. Isključivo, ako je bilo nekog zločina ili je počinjen pojedinačno, želimo da se pojedinačno odgovara... Nažalost, mi ne možemo učiniti puno, u Hrvatskoj je trodioba vlasti. Ali evo ovog puta mi ćemo dati sebi za pravo da pozovemo Ustavni sud, koji je sada na potezu, da ipak usvoji tu zamolbu i zahtjev da se Branimira Glavaša pusti da se brani sa slobode', poručio je Buljević, dodajući da, ako je netko to zaslužio, to su stvoritelji Hrvatske.

'SDP i HNS pozivaju članstvo na subotnji antiprosvjed'

Govoreći o drugom po redu prosvjedu protiv 'šatoraša', najavljenom za subotu, Glogoški je rekao da su SDP i HNS pozvali svoje članstvo da se priključi antiprosvjedu.

'Nalogodavci prvog antiprosvjeda, koji nije bio baš velik, učinit će sve da taj broj u subotu 14. ožujka bude veći', ocijenio je Glogoški, dodajući da je ovo još jedan pokazatelj da oni koji nisu željeli hrvatsku državu i dalje pokušavaju dijeliti hrvatsko društvo. Povodom predstojećeg antiprosvjeda poslao je poruku istomišljenicima: 'Neka vide da nas ima!', nakon čega se šatorom prolomio pljesak i uzvici 'Tako je!'.

Najveća podrška u Ličko-senjskoj, najmanja u Istarskoj županiji

Prema anketi čiji je naručitelj direktno.hr, braniteljski prosvjed u najvećoj mjeri podržavaju građani Ličko-senjske županije (71 posto), a slijede Vukovarsko-srijemska (65 posto), Sisačko-moslavačka (63 posto), Zadarska (62 posto), Virovitičko-podravska (61 posto), Šibensko-kninska (59 posto) i Brodsko-posavska (58 posto) županija. Podrška u Požeško-slavonskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iznosi po 56 posto, Dubrovačko-neretvanskoj i Karlovačkoj po 55 posto, a u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Zagrebu po 53 posto. U Zagrebačkoj županiji braniteljski prosvjed podržava 52 posto građana, u Varaždinskoj 51 posto, u Krapinsko-zagorskoj 50 posto, a u Koprivničko-križevačkoj 49 posto građana. Još manju podršku braniteljima, prema ovoj anketi, daju građani Međimurske (43 posto) i Primorsko-goranske županije (40 posto) dok je rekordno niskih 17 posto podrške evidentirano u Istarskoj županiji. 

Podsjetimo, Glogoški je u ponedjeljak izrazio sumnju u vjerodostojnost RTL-ove ankete, prema kojoj većina hrvatskih građana ne podržava njihov prosvjed, pri čemu je istaknuo da je stvar u tome tko naručuje ankete. Tada je najavio da će u srijedu predstaviti rezultate ankete koju su naručili branitelji.

Prema RTL-ovoj anketi koju je provela Promocija plus, prosvjed potpuno podržava 22,8 posto ispitanih dok ga 11,6 posto uglavnom podržava. Građana koji nikako ne podržavaju prosvjed je 35,3 posto, a njih 12,9 posto ga uglavnom ne podržavaju.

Među političkim strankama prosvjed branitelja najviše podržavaju u HDZ-u (70 posto), a najmanje u SDP-u (5,2 posto). Članovi Živog zida su podijeljeni, 40 posto ih je za prosvjed u Savskoj ulici, a 35,7 posto se protivi. U ORaH-u i HNS-u su nadmoćno protiv prosvjeda.