SPAS U STEČAJU

Glavni grad Pennsylvanije proglašava bankrot!

  • Autor: S. S./BBC
  • Zadnja izmjena 13.10.2011 14:11
  • Objavljeno 13.10.2011 u 13:14
Harrisburg

Harrisburg

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Američki Harrisburg, glavni grad savezne države Pennsylvanije sa 50.000 stanovnika i dugom od 300 milijuna dolara, zatražio je proglašenje stečaja, čemu se usprotivila gradonačelnica

Istovremeno, Pennsylvania razmatra modele preuzimanja grada u želji da provede 'plan spasa' koji uključuje revidiranje gradskih radnih mjesta, sindikalnih ugovora i potencijalnu prodaju ili iznajmljivanje vrijedne gradske imovine.

Prošle godine su lokalni financijski analitičari najavili bankrote mnogih gradova koji grcaju u dugovima, ali malobrojni su zatražili proglašenje stečaja, piše BBC.

Odluku o proglašenju stečaja donijelo je gradsko vijeće Harrisburga u srijedu, uz omjer glasova 4:3. Stečaj će se tražiti kroz mehanizme rijetko korištenog zakona o gradovima.

Tome se protivi gradonačelnica Linda Thompson, koja dovodi u pitanje zakonitost glasanja. Prema njezinom tumačenju, zakonom je predviđeno da gradski odvjetnik mora odobriti sve propise i rezolucije koje donese gradsko vijeće, što u ovom slučaju nije učinjeno.

'Mjesecima su držali cijelu zajednicu u zabludi. Sram me zbog takvog ponašanja', rekla je gradonačelnica.

Guverner Pennsylvanije Tom Corbett izjavio je za Associated Press da bi se grad trebao složiti s 'planom spašavanja' u okviru državnog programa za gradove u nevolji.

Zastupnički dom Pennsylvanije već je izglasao zakon prema kojemu provedba plana postaje obavezna. Državni Senat glasat će o zakonu idućeg tjedna, no gradski vijećnici tvrde da će najviše koristi od plana imati kreditori, a na račun grada.

'Smatram da je (bankrot) jedina stvarna opcija koju smo imali', rekao je Dan Miller iz gradske uprave. 'Htjeli su prodati svu našu imovinu, čime bi Harrisburg desetljećima bio osuđen na prosjački štap', rekao je Miller.

Mark Schwartz, odvjetnik pri gradskom vijeću, rekao je da bi proglašenje bankrota pružilo priliku gradu za nagodbu s kreditorima i državom.

Gradovi i okruzi rijetko proglase stečaj - dosad su to učinili kalifornijski Orange County, zbog gubitaka od milijardu dolara u investicijama, kalifornijski grad Vallejo i grad Central Falls u državi Rhode Island.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi