pored pekinga

Glavni grad kineske pokrajine Hebei zbog covida-19 obustavio javni promet

09.01.2021 u 12:00

Bionic
Reading

Kineske vlasti obustavile su javni prijevoz u glavnom gradu pokrajine pored Pekinga u subotu u pokušaju suzbijanja novog klastera zaraze koronavirusom

Shijiazhuang, glavni grad pokrajine Hebei, koja okružuje Peking, obustavio je promet gradske podzemne željeznice, a zatim proširio zabranu na sav javni prijevoz, uključujući taksije. Pokrajina je ovaj tjedan uvela "ratni režim" borbe protiv zaraze.

Na konferenciji za medije u subotu, pokrajinske vlasti rekle su da je na virus masovno testirano svih 11 milijuna stanovnika Shijiazhuanga, kao i susjednog grada Xingtaija.

Ma Yujun, zamjenik gradonačelnika Shijiazhuanga, rekao je da grad nastoji otkriti podrijetlo izbijanja zaraze.

Vlasti su u četvrtak ljudima zabranile da napuste Shijiazhuang, a kasnije su stanovnicima rekle da moraju ostati kod kuće najmanje sedam dana čak i nakon što obave test.

Nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je o 33 nova slučaja covida-19 za kontinentalnu Kinu 8. siječnja, u odnosu na 53 zabilježena dan ranije. Vlast je priopćila da se 14 od 17 lokalno prenesenih infekcija nalazi u Hebeiju.

Zdravstvena komisija također je izvijestila o 38 novih asimptomatskih slučajeva, u odnosu na 57 dan ranije.

Pacijente zaražene virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest, ali još ne pokazuju simptome covida-19, Kina ne svrstava u potvrđene slučajeve.