andrija mikulić

Glavni državni inspektor šef predsjedničine kampanje za Zagreb, Grmoja: Barem će poduzetnici odahnuti

09.10.2019 u 06:37

Bionic
Reading

Ovih će dana središnja tijela HDZ-a donijeti formalnu odluku o podršci predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović. No, stranka se već uvelike priprema za njezinu kampanju

Nakon što je formiran izborni stožer predsjednice Republike na nacionalnoj razini, koji vodi Ivan Anušić, u tijeku je ustrojavanje stožera po cijeloj Hrvatskoj. Predsjedništvo zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a već je prošli četvrtak osnovalo stožer Kolinde Grabar-Kitarović za Zagreb, a njegov je voditelj - glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Tajnik Glavnog odbora Ivan Ćelić, koji je operativni direktor predsjedničinog stožera u Zagrebu, naglašava činjenicu da u ovom slučaju nije prekršen niti jedan hrvatski zakon. On kao primjer navodi Davora Božinovića, koji je ministar policije i kao takav dio represivnog aparata, ali je istovremeno međunarodni tajnik stranke, javlja Novi list.

  • +14
Kolinda Grabar Kitarović posjetila je manifestaciju Bela nedeja u Kastvu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U izbornim stožerima Zorana Milanovića i Miroslava Škore, dvojice glavnih protukandidata Kolinde Grabar-Kitarović, nisu htjeli komentirati Mikulićevo imenovanje. Nešto rječitiji je bio potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin: 'HDZ je mjesecima uvjeravao hrvatsku javnost da rade na depolitizaciji državne uprave. U Saboru smo prošli tjedan promijenili čak 60 zakona upravo pod tom egidom depolitizacije. Ali, ovim potezom su sva ta uvjeravanja HDZ-a i Vlade pala u vodu. Ako se glavnog državnog inspektora imenuje za voditelja kampanje predsjednice Republike, koja je kandidatkinja HDZ-a, jasno je da od obećane depolitizacije ne ostaje ni d'.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, koji je također u Saboru napadao odluku da se Mikulića promovira u glavnog državnog inspektora, bio je jučer vrlo ciničan.

'Ako ništa drugo, poduzetnici i obrtnici mogu odahnuti dok traje predsjednička kampanja, jer će glavni državni inspektor biti na godišnjem odmoru, a nakon izbora idu inspekcije koje će utvrditi kako je tko glasovao. Šalu na stranu, u politici bi ipak trebale postojati nekakve granice demokratske pristojnosti, a one su u ovom slučaju debelo prijeđene. Šef jednog u suštini represivnog tijela trebao bi se izuzeti iz izbornih političkih procesa. Javnost će u protivnom s razlogom postavljati pitanja imaju li donatori kampanje Kolinde Grabar-Kitarović možda kakvih popusta u Državnom inspektoratu', komentirao je Grmoja.