SUĐENJE ZA ZLOČINE

Glavaš nije bio u zapovjednom lancu

12.01.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Davanjem iskaza kćeri nestalog civila Đure Petkovića i zamjenika sekretara za narodnu obranu Mladena Pavlovskog danas je nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991

etković je rekla da Sekretarijat za narodnu obranu Osijeka nije bio u zapovjednom lancu i nije zapovijedao postrojbama te da Glavaš nikada nije u njegovoj nazočnosti zapovjedao privođenja, maltretiranja i likvidacije civila.

Kazao je da je Glavaš ušao u zapovjedni lanac 7. prosinca 1991., kada je postao zapovjednik obrane Osijeka.

Pavlovski je dodao da je Zaštitna četa mobilizirana 20. lipnja, formirana je temeljem zapovjedi izvršnog vijeća Općine Osijek, bila je namijenjena zaštiti općinskih organa uprave, a njezin prvi zapovjednik bio je Nikola Jaman, kazao je svjedok.

Državni odvjetnik uložio je prigovor na dio iskaza u djelu tko je zapovjedao tom četom. Po tvrdnjama optužnice Zaštitnom četom zapovijedao je sam Glavaš.

Svjedok kaže da su Glavaš i Tomislav Merčep bili prilično medijski eksponirani pa se stječe dojam da su zapovijedali postrojbama ali, tvrdi, to nisu mogli po svojoj funkciji.

Osim prvooptuženog Glavaša, svjedok od optuženih poznaje još Ivicu Krnjaka i Gordanu Getoš Magdić. Krnjak je bio referent za obavještajne poslove u zapovjedništvu istočne Slavonije i Baranje, a nakon toga zapovjednik Diverzantske čete koja je kasnije preimenovana u Samostalnu uskočku satniju (SUS).

Getoš Magdić, kaže svjedok, znala je dolaziti u Sekretarijat, ali nije bila djelatnica već je bila tajnica općinskog odbora HDZ-a. Ona je bila i pripadnica SUS-a, ali svjedok ne zna kada.

Svjetlana Petković, kći nestalog civila Đure Petkovića dala je dodatni iskaz zbog nejasnoća oko datuma prijave nestanka njezinog oca osječkom Crvenom križu.

Tvrdi da je nestanak prijavila početkom 1992., ali kad je otišla tražiti potvrdu o toj prijavi službenica joj je rekla da joj potvrdu može izdati za 1994.

Kad je svjedokinji predočen obrazac iz kojeg proizlazi da joj je otac odveden 7. rujna 1991. kazala je da nikad nije rekla datum nestanka svog oca jer joj to nije poznato.