'U ZENICU KADA POĐEM JA...'

Glavaš bi kaznu mogao služiti u BiH

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.05.2009 14:39
  • Objavljeno 20.05.2009 u 10:53
Branimi Glavaš s dva prsta

Branimi Glavaš s dva prsta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / V.M.Tauber

Prema pisanju tjednika Globus, ako Glavaš ne bude izručen Hrvatskoj, zatvorsku kaznu mogao bi služiti u nekom od zatvora u BiH, najvjerojatnije u legendarnoj kaznionici u Zenici

Zatvaranje Glavaša u neki od zatvora u BiH moguć je nakon brisanja samo jedne odredbe iz već postojećeg međudržavnog Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH. Naime, kad je sporazum potpisan 1996. godine, uvedena je odredba prema kojoj se kazna dosuđena u jednoj državi može odslužiti u drugoj 'samo ako se osuđena osoba s time suglasi'.

Globusov izvor tvrdi da ministarstva pravosuđa već naveliko rade na brisanju sporne odredbe. Hrvatski ministar Ivan Šimonović navodno bi već ovog tjedna trebao u Sarajevu sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom potpisati i brisanje te odredbe. Tu je informaciju u srijedu potvrdio i sam Šimonović. Međutim, pravosudni su dužnosnici ipak skloniji tome da se Glavaša izruči Hrvatskoj, piše Globus.

Globusov izvor tvrdi da su hrvatske vlasti bile upoznate s činjenicom da Glavaš ima dvostruko državljanstvo i 'figu u džepu' od trenutka kada je on u jesen 2008. godine dobio BiH dokumente.

Iako je time bilo očito da će Glavaš, bude li osuđen, pobjeći u BiH, hrvatska policija i sudbena vlast nisu imali zakonske mehanizme kojima bi nakon presude ograničili Glavaševo kretanje i onemogućili bijeg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi