LAKRDIJA U KAZAHSTANU

Glasovao protiv sebe na predsjedničkim izborima

04.04.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednički izbori u Kazahstanu obilježeni su ozbiljnim nepravilnostima, objavio je u ponedjeljak OESS, pozivajući Astanu na demokratske reforme prije idućih parlamentarnih izbora

"Međunarodni promatrači zaključili su da su reforme nužne kako bi se proveli pravi, demokratski izbori", stoji u priopćenju OESS-a o izborima u kojima je dugogodišnji čelnik Nursultan Nazarbajev uvjerljivo pobjedio s 95,5 posto osvojenih glasova.

OESS navodi da su njegovi promatrači "uočili ozbiljne nepravilnosti, uključujući brojne slučajeve da se identične osobe pojavljuju na biračkim popisima nekoliko puta te nekoliko slučajeva dodavanja listića u glasačke kutije. Izbori zbog toga nisu bili dovoljno transparentni te se nije poštovala procedura", ističe OESS.

"Nažalost moramo zaključiti da su izbori mogli i trebali biti bolji", rekao je veleposlanik Daan Everts, voditelj promatračke misije OESS-a na konferenciji za novinare u Astani.

Nazarbajev (70), koji vodi zemlji od pada Svjetskog Saveza, rekao je svojim pristašama da strani promatrači nisu utvrdili nikakvo kršenje izbornog zakona ili ustava.

Glasao protiv samog sebe

Jedan od trojice protukandidata kazahstanskog predsjednika na odlasku Nursultana Nazarbajeva rekao je u nedjelju da je glasovao za njega kako bi "odao počast pobjedniku" ovih prijevremenih predsjedničkih izbora.

"To se još nikad nije dogodilo, ali ja sam glasovao za svog protivnika", rekao je Mels Eleusizov, predsjednik Saveza zelenih Tabigat, pokazujući novinarima glasački listić prije nego što ga je ubacio u kutiju.

"To je znak poštovanja prema pobjedniku", obrazložio je.

Pobjeda Nazarbajeva koji je na vlasti od 1989. nije upitna, budući da je oporba odlučila bojkotirati izbore.

Druga dvojica protukandidata u predsjedničkoj utrci - komunist Džambil Ahmetbekov i senator Gani Kasimov - očitovali su se za produljenje njegova mandata do 2020.

Promatrači su već kritizirali izbore zbog toga što je predsjednik na odlasku prevladavao u predizbornoj utrci.