udomljenje djeteta

Glasovac se oglasila putem Facebooka i obrušila na ministricu: To je skandalozna i opasna izjava

30.01.2020 u 20:33

Bionic
Reading

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac optužila je u četvrtak ministricu socijalne skrbi Vesnu Bedeković da "podriva Hrvatsku kao pravnu državu", jer nije željela ulaziti u nadležnost Centra za socijalnu skrb koji je ponovno odbacio zahtjev životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljenjem djeteta

"Ministrica socijalne skrbi proglasila se nenadležnom u slučaju samovoljne odluke Centra za socijalnu skrb kojom odbija provesti odluku Upravnog suda o udomljavanju djeteta u obitelj istospolnog para.To je u krajnju ruku skandalozna i opasna izjava kojom se podriva Hrvatska kao pravna država, a štite oni koji zakone i sudske odluke ignoriraju", objavila je Glasovac na Facebooku, a medijima proslijedio SDP. Kako je napisala, proglašavanje sebe nenadležnom za samovoljne protupravne i protuzakonite postupke institucije iz sustava kojemu si načelu, jasan je pokazatelj ozbiljnog kaosa u sustavu socijalne skrbi, ali i za funkcioniranju pravne države.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković nije u četvrtak željela komentirati odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da je centar autonoman pa ona ne može ulaziti u njegove nadležnosti. "Presudu Upravnog suda ministarstvo je proslijedilo na postupanje Centru za socijalnu skrb, a on je donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti. Ministarstvo rješenje nije zaprimilo, to je rješenje koje je donio centar", izjavila je Bedeković novinarima nakon sjednice Vlade.

Kako je navela Glasovac, u obrazloženju Rješenja kojim Centar za socijalnu skrb odbija zahtjev za izdavanje dozvole za udomiteljstvo para Kožić-Šegota, Centar ide tako daleko da, unatoč presudi suda, njihov zahtjev naziva ‘nedopuštenim’ pozivajući se na Zakon o udomiteljstvu koji (kako kažu) u obrazloženju'ne poznaje i ne navodi termin životnog partnerstva, stoga tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda.'" Kao da je, dodala je, "sud svoju presudu donio na temelju staklene kugle, a ne na temelju propisa i zakona".

Po njezinim riječima, najveća odgovornost zapravo leži na HDZ-u koji odbija usklađivati posebne propise.

"Zakon o životnom partnerstvu je organski zakon i svi ostali posebni propisi moraju biti usuglašeni s njime. Kožić i Šegota su diskriminirani samo zbog toga što su u životnom partnerstvu. Nepoštivanje presude Upravnog suda od strane Centra izaziva veliku pravnu nesigurnost i nanosi veliku štetu LGBTI građanima koje štiti čitav niz hrvatskih zakona kao i europska sudska praksa", istaknula je saborska zastupnica. SDP je, podsjetila je, uputio Zakon o udomiteljstvu na ocjenu ustavnosti. "Stava smo da država ne smije diskriminirati jednu skupinu građana samo zbog činjenice da žive u registriranom istospolnom životnom partnerstvu, a to je učinila. Na kraju krajeva, brojna nezbrinuta i napuštena djeca bila bi zasigurno sretnija da im država omogući veću šansu za djetinjstvo provedeno u toplini nečijeg doma umjesto u samoći hladnih zidova centara i domova", istaknula je Glasovac.