45 biračkih mjesta

Glasanje za novi saziv Sabora u BiH počinje u subotu, sve pripreme dovršene

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2020 10:40
  • Objavljeno 03.07.2020 u 10:40
Bionic
Reading

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će sudjelovati na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora već od subote jer će glasanje u toj zemlji biti organizirano dva dana, a sve tehničke pripreme za provedbu izbornog procesa dovršene su u petak

Suglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na teritoriju BiH Vijeće ministara susjedne zemlje dalo je 11. lipnja i ta je odluka ostala na snazi unatoč svakodnevom porastu broja zaraženih koronavirusom u BiH.

U BiH će biti otvoreno 45 biračkih mjesta u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske, a na svim lokacijama bit će primijenjene preventivne higijensko-epidemiološke mjere sukladno preporukama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

To znači kako će na biralištima u BiH biti provedena dezinfekcija, članovi biračkih odbora nosit će zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će morati dezinficirati ruke, preporuča se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić.

Bit će poduzete mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto.

Najviše biračkih mjesta u BiH, njih 20, bit će otvoreno u Mostaru, 10 biračkih mjesta bit će otvoreno u Vitezu, 6 u Sarajevu, 4 u Livnu, 3 u Tuzli i 2 u Banjoj Luci.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

Podatke o tijeku glasanja, odazivu birača i rezultatima iz BiH objavljivat će DIP.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal